De politie heeft een internationale oplichter opgepakt, nadat hij in Alkmaar meermalen had toegeslagen met zijn geldverdwijntruc. De aanhouding was vorige week vrijdag, maar de politie kwam er donderdag pas mee naar buiten. De Roemeense geldgoochelaar wordt verdacht van oplichting in Rotterdam en in Engeland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Telkens kocht de Roemeen dure kleding en betaalde hij met 50 eurobiljetten. Hij telde het aantal voor ogen van de winkelmedewerker, waarna deze nogmaals telde. Zodra de medewerker dan het geld in de kassa stopte, schoot de man 'in de twijfel' en wilde hij nogmaals tellen. Daarbij paste hij zijn verdwijntruc toe: op slinkse wijze vouwde hij twee tot vier biljetten en verstopte deze in zijn handpalm. Een uurtje later kwam de oplichter terug omdat hij zich zogenaamd had vergist. Hij kreeg het volle bedrag terug en maakte dus iedere keer 100 tot 200 euro winst.

De landelijke politie kwam de oplichter op het spoor dankzij een beveiliger van een Rotterdamse winkelketen. Volgens de beveiliger had hij ook in Engeland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje actief is geweest. Uit onderzoek kwam de naam van de oplichter naar voren, en dat hij onlangs was gecontroleerd in een Franse auto. Die auto werd vorige week gespot bij een Alkmaars winkelcentrum. Het is nog niet duidelijk welk winkelcentrum, vermoedelijk De Mare. Ondanks de drukte wisten agenten de Roemeen te vinden en te volgen. Tot twee keer toe zagen ze hem in actie, ruim voldoende aanleiding om hem op te pakken en mee te nemen.

Blijkbaar was de goochelaar minder handig met handboeien.

Een arrestantenverzorger van de politie herkende de verdachte van eerder op de dag. Bij nader onderzoek bleek de oplichter vrijdag al twee keer eerder succesvol te zijn geweest. De man moet zich binnenkort bij de rechter verantwoorden voor vijf verschillende misdrijven.
Pin It
Bekeken: 1163x