De winterstop is begonnen en het AFAS stadion ligt er rustig bij. Enkele supporters van AZ was de rust echter niet gegund, zij werden veroordeeld vanwege voetbalgeweld dat ze een jaar geleden pleegden. Niet alleen in Alkmaar maar ook in andere delen van ons land is voetbalgeweld steeds vaker zichtbaar, we hebben de oorzaak en de gevolgen onderzocht. 

20 november 2021
20 november 2021 was een zwarte dag in de historie van AZ. Een groep van ongeveer 150 AZ supporters besloot in te breken bij het AFAS stadion waar zonder publiek een wedstrijd tegen NEC werd gespeeld. Dat er geen publiek aanwezig was had te maken met Covid waardoor de toeschouwers thuis moesten blijven. Zowel buiten als binnen het stadion werd zwaar vuurwerk afgestoken en enkele supporters liepen het speelveld op. De wedstrijd werd daardoor gestaakt om de spelers in veiligheid te brengen.

Veroordelingen
Vorige maand zijn veertien van de relschoppers veroordeeld, zij kregen onder meer taakstraffen, voorwaardelijke celstraffen en een stadionverbod opgelegd. Enkelen hiervan zijn in hoger beroep gegaan omdat zij beweren niet in het stadion te zijn geweest. De duur van dit proces ligt op ongeveer een jaar waardoor het nog wel even zal duren voor zij het uiteindelijke vonnis te horen krijgen.

Landelijke trend van voetbalgeweld
De gebeurtenissen bij AZ zijn niet uniek. Op meerdere plekken in Nederland is voetbalgeweld in de periode tijdens en na de Covid crisis toegenomen. Volgens onderzoeken van socioloog Ramon Spaaij moeten we de oorzaak daarachter zoeken in opgekropte frustraties van supporters. Dit heeft alles te maken met strenge restricties die supporters zat waren en ze er daarom toe dreef om zich gewelddadig te uiten. Toen de Covid crisis ten einde liep waren de problemen echter nog niet voorbij, toen moest er namelijk opnieuw een balans gezocht worden naar welk gedrag er in het stadion getolereerd wordt.

Op de beelden van de wedstrijd is de frustratie duidelijk zichtbaar maar ook het ontbrekende dieperliggende motief. Eenmaal op het veld hebben de relschoppers namelijk geen idee waarom ze er eigenlijk staan en wat hun doel is. Dit kan duiden op een actie uit pure verveling en behoefte aan wat meer avontuur, zij het negatief. Iets dat perfect aanhaakt op de conclusies van de socioloog.

Gevolgen van voetbalgeweld voor voetbalclubs
Ongeacht het motief voor het geweld is een ding zeker, voetbalgeweld schaadt niet alleen de supporters maak ook de clubs in het algemeen. Door een stadionverbod lopen clubs tenslotte geld voor seizoenskaarten, eten en drinken in de stadions en andere inkomstenbronnen mis.

Volgens Sander van Bettingbonus.com/nl, een website met bookmaker bonussen, is voetbalgeweld ook schadelijk voor mogelijke sponsordeals. Bookmakers, die in grote getale voetbalclubs sponsoren, willen hun merk volgens Sander liever niet verbinden aan clubs met een slechte reputatie. Hierdoor kunnen clubs miljoenendeals mislopen. Met Kansino als hoofdpartner heeft AZ dit probleem vooralsnog echter niet.
Pin It
Bekeken: 3984x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/