De brand op de derde verdieping van de Alkmaarse flat is niet aangestoken. Dat concludeert de politie na een forensisch onderzoek. Het fik zorgde deze week voor boosheid: meerdere buren ervaren al langere tijd overlast van de bewoonster van het huis waar de brand begon.

Afgelopen woensdag rond 14:00 uur sloeg iemand alarm: grote vlammen sloegen uit het appartement in Hoefplan. Tientallen mensen uit de buurt kwamen kijken. Buren konden uit de flat worden gered. "Mijn vriendinnetje woont er letterlijk naast en haar konijn was nog binnen", vertelde een kind uit de buurt. Gelukkig is die gered, net als een witte poes en de 68-jarige Loes die pal boven het brandende huis woont.

Er is door de politie dus onderzoek gedaan en daaruit zijn geen aanwijzingen gekomen voor brandstichting, aldus een woordvoerder tegen mediapartner NH Nieuws. Eerder zei de Veiligheidsregio al dat de brand zeer vermoedelijk in de keuken is ontstaan, maar daar komen ze op terug. "De brand is ontstaan in de woonkamer. Hoe wordt niet bekend gemaakt. "Dat is nu aan de verzekeraar", aldus een woordvoerder. Vier appartementen zijn officieel onbewoonbaar verklaard, door de hitte, maar ook door het bluswater. Die zijn nu dichtgemaakt met houten platen.

Het snelle handelen van de brandweer zorgde er wel voor dat de fik binnen een paar uur uit was. "Ik was rustig mijn krantje aan het lezen toen ik de voorkant zag smelten", aldus de bovenbuurvrouw Loes. "Ik heb een paar keer geprobeerd weg te komen, maar dat lukte niet. Op het balkon achter kon ik wel veilig staan en vanaf daar zag ik de brandweer aan komen." Begeleid door drie brandweermannen kon, met zuurstofmasker op, ze via het trappenhuis naar buiten komen. Een woordvoerder van de politie laat weten dat niemand als verdachte is aangemerkt.

Van Alckmaer bevestigde aan Alkmaar Centraal en NH Nieuws dat er meerdere overlast-klachten zijn binnengekomen over de bewoonster van het appartement waar brand uit is gebroken. Vanwege de privacy willen ze niet ingaan op de situatie van de vrouw of eventuele stappen.
Ze zeggen alleen dat er 'voortgangsgesprekken' hebben plaatsgevonden. "Voor nu willen we eerst weten hoe deze brand kon gebeuren", aldus een van de medewerkers die woensdag aan de Mesdaglaan was.

Pin It
Bekeken: 1242x