Bij de vestigingen van betonbedrijf Mebin in Alkmaar, Hoorn en Amsterdam is dinsdagochtend gestaakt voor een betere cao en tegen een slechter pensioen. FNV en CNV organiseerden de  protestacties ook voor de medewerkers van cementbedrijf ENCI. Beide bedrijven zijn onderdeel van Heidelberg Materials en hebben rond 700 medewerkers. De stakingen duurden van 05:30 tot 08:00 uur en daarna gingen de actievoerders naar huis.

Aanleiding is het stuklopen van onderhandelingen. Op 25 november wezen Mebin en ENCI een ultimatum van FNV en CNV af. De bedrijven kwamen afgelopen vrijdag terug met een eindbod, maar de vakbondsleden stemden dit bod met overweldigende meerderheid weg.

De vakbonden eisen voor het jaar 2023 een automatische prijscompensatie van 14,3 procent voor behoud van koopkracht. Daarnaast moeten Mebin-werknemers bij bpfBOUW pensioen op kunnen blijven bouwen, onder de huidige voorwaarden. Tevens moeten de werknemers die nu nog onder de 'UTA-regeling' (uitvoerend technisch administratief) vallen, ook ondergebracht worden bij bpfBOUW. Verder moet het zogenoemde 'Generatiepact' moeten worden ingevoerd, een reiskostenregeling en een minimumloon van 14 euro per uur. Verder moet ten aanzien van het spaarurenmodel in de cao een alinea te worden opgenomen, waarin de twee vakbonden aangeven dat ze hier een juridisch conflict hebben.

FNV Bouwen & Wonen bestuurder Margreet Pasman: "Onbegrijpelijk dat Mebin het nu echt op acties en stakingen aan laat komen door ons ultimatum af te wijzen en op de valreep nog met een eindbod komt. Met hierin het voorstel voor één cao voor ENCI, Mebin en Sagrex. Dit valt heel verkeerd bij de leden. Heidelberg vraagt aan de werknemers om een blanco check te tekenen; te gek voor woorden! Dit eindbod is massaal door de leden afgewezen."

"Het is bovendien onverteerbaar dat Mebin het pensioen wil verslechteren", vervolgt Pasman. "Nu een slechtere en goedkopere pensioenregeling invoeren, betekent voor de werknemers bij Mebin dat ze de loonsverhoging zelf betalen. Immers de werkgever gaat dan veel minder pensioenpremie betalen. Dat is een sigaar uit eigen doos, daar kunnen wij zeker in deze tijd niet mee instemmen. Heidelberg Materials, het concern waar Mebin toe behoort, keert nog steeds dividend uit aan haar aandeelhouders. Je mag verwachten dat de zorg voor werknemers op de eerste plaats komt in een tijd als deze. Onze leden eisen een goede cao en een goed pensioen."

CNV Vakmensen-bestuurder Gerard van Cuijk vult aan: "Wat de werkgevers bieden is veel te weinig. Medewerkers gaan ermee in koopkracht op achteruit, terwijl zíj er dankzij hun inzet juist voor zorgen dat het zo goed gaat met Mebin. Tel daarbij op de onzalige pensioenplannen, dan is het volstrekt begrijpelijk dat onze leden in het verzet komen."

 
Pin It
Bekeken: 1766x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/