De Molenstichting Alkmaar e.o. krijgt 48.000 euro van de provincie om het wiekenkruis van de Ambachtsmolen in Oudorp te vervangen. De stichting vroeg eind juli om 55.200 euro en kreeg onlangs het verlossende woord. De stichting kreeg dus minder dan gevraagd, maar deze eerste stap voor een grote bijdrage heeft toch mooi de helft van het benodigde geld opgeleverd.

De Ambachtsmolen staat vlakbij het 'kippenbruggetje' aan het Kanaal Omval- Kolhorn. Het rijksmonument stamt uit 1632 en is gerestaureerd om weer te kunnen draaien, maar nu is het 60 jaar oude wiekenkruis, 'gevlucht' in jargon, aan vervanging toe. De molenstichting wil een traditioneel haspelkruis met vier halve stalen roeden laten maken.

"In een tijd met heel veel bagger, is dit goed nieuws. Ik vind goed nieuws mededelingen erg belangrijk", zegt Paul Zaman, voorzitter van de molenstichting. "Bij elkaar is ongeveer een ton nodig, dus we hebben 50 procent. We zijn nu van plan te pitchen bij de Hollandse Molenvereniging. Dat moet ruim 15 procent opleveren en dan moeten we dus nog de rest bij elkaar krijgen". Zaman verwacht dat de Ambachtsmolen in 2024 kan worden uitgerust met het nieuwe wiekenkruis, in jargon 'gevlucht' genoemd.

Voor die tijd zijn de strijkmolens B, D en E op de Molenkade langs de Hoornse Vaart aan de beurt. In 2019 bleek dat de roeden van eveneens zo'n 60 jaar oud aan het einde van hun levensduur kwamen. Molen C ertussen is opnieuw opgebouwd na brand in 1999 en in 2004, dus die kan nog decennia mee.

De benodigde 225.000 euro is ingezameld en de sets 'potroeden' worden nu geproduceerd. Met vertraging, want een van de roeden is vorig jaar uit solidariteit aan de Schermer Molenstichting gegund. Begin juli 2021 brak één van de wieken van Bovenmolen G af door storm, en zo kon deze binnen negen maanden worden vervangen. Anders had het misschien wel een paar jaar geduurd. Strijkmolens B, D en E krijgen hun nieuwe roeden begin volgend jaar.
Pin It
Bekeken: 1401x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/