Vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw: de een het ziet als een 'verbindende traditie', de ander blijft de laatste weken van het jaar liever binnen. In regio Alkmaar is categorie F2 vuurwerk (nog) wel toegestaan, behalve in een beperkt aantal zones. Gemeente Dijk en Waard: "Er zijn ook mensen die zich keurig aan de regels houden en genieten van de traditie om vuurwerk af te steken."

Het zwaarste categorie F4 vuurwerk was voor consumenten sowieso altijd verboden, maar daar kwam in 2020 ook F3 vuurwerk bij en vanwege corona tijdelijk F2 vuurwerk. Twaalf gemeenten, waaronder Haarlem en Amsterdam, namen het heft in eigen handen en hebben ook die categorie totaal verbannen. Alleen fop-, scherts- en kindervuurwerk dus nog.

Gemeente Dijk en Waard vindt de huidige wetgeving voor vuurwerk toereikend. "Er blijft dus ruimte om deze traditie in ere te houden en gedurende de toegestane tijden vuurwerk af te steken", aldus een woordvoerder tegen mediapartner NH Nieuws. Voor de handhaving besteden de politie en gemeentelijke handhavers extra aandacht aan illegaal vuurwerk tijdens opvallende en onopvallende surveillance. "Doel is om jongeren aan te spreken of te beboeten, al blijft het lastig om afstekers ‘op heterdaad’ te betrappen."

Veel mensen zijn tegen een totaalverbod op F2 vuurwerk, maar Ronald uit Heerhugowaard zit daar niet tussen. "Mijn buurjongen raakte ooit zijn hand en oog kwijt tijdens het afsteken. Het is lang geleden, maar ik ben het nooit vergeten". Als alternatief noemt hij een georganiseerde vuurwerkshow op een centrale plek.

Bergen en Heiloo kozen ook bewust niet voor een totaalverbod. "Wel zijn er enkele aangewezen plekken waar een vuurwerkverbod geldt, zoals in de buurt van tankstations, kinderboerderijen en woningen met rieten daken", zegt een BUCH-woordvoerder.

Het Alkmaarse centrum is eveneens 'off-limits', vanwege de kwetsbaarheid van de deels eeuwenoude bebouwing. Dat is al zo sinds de nieuwjaarsbrand aan de Langestraat in 2015. Na de evaluatie van de jaarwisseling 2019- 2020 is de vuurwerkvrije zone wel iets verkleind: op de Kanaalkade is F2 vuurwerk tijdens oud en nieuw wel toegestaan.

Eveline woont in de binnenstad en zegt niks wat van dat verbod te hebben gemerkt. "Er is nog nooit zo veel herrie afgestoken als vorig jaar. Zelfs mijn dove kat zit helemaal in de stress door alle trillingen. De week voor de jaarwisseling durf ik mijn huis niet meer uit. Elk jaar is oud en nieuw". Ook zij wil een doorlopend verbod.

Eveline's zus woont in Engeland, waar georganiseerde vuurwerkshows de norm zijn. "Ze tellen af tot middernacht en dan is er een fantastische show van een half uur en daarna rust. Hier beginnen ze half augustus en de nachtelijke ontploffingen gaan tot half februari door."
Pin It
Bekeken: 4144x
https://ee.itk.ac.id/data/