Stichting Wielerronde van Oudorp heeft het NK Wielrennen voor jeugd binnengesleept. Het toernooi voor talentvolle wielrenners van 8 tot en met 14 jaar oud zal op zaterdag 10 juni worden gehouden in de straten van Oudorp. "Er zijn weinig jeugdwedstrijden in de regio, dus de KNWU was blij verrast met ons bidbook, met dat wij de organisatie op ons willen nemen", vertelt Joeri Stoop, een van de organisatoren.

Joeri heeft meegemaakt hoe mooi een NK jeugdwielrennen is. "Mijn zoon heeft vorig jaar meegedaan aan het NK Jeugd in Nijverdal. Toen ben ik daar erg enthousiast over geworden. Het is leuk, maar ook spannend. Het is een écht toernooi. En de kinderen komen uit het hele land. Mensen komen met campers, maken er een weekendje weg van. Het is echt onwijs leuk, dat zag je aan alles."

Van het voorjaar kreeg hij het idee om voor de organisatie te gaan. "We hadden aanvankelijk in de planning de Ronde van Oudorp in augustus te houden, maar dat ging niet door. De bond had de wieleragenda omgegooid en toen bleef er geen geschikte datum over. Het NK Jeugd is in juni, niet in de drukke maanden, dus wilden we kijken of het haalbaar was om het naar Noord-Holland te halen."

Sowieso willen Joeri en zijn collega's het jeugdwielrennen in de regio een impuls geven. "Wielrennen is op zich wel populair. In de duinen barst het van de fietsers, alleen zie je dat nog niet terug in het aantal jeugdleden. De Dikke Banden races dragen daar wel aan bij". Dikke Banden races zijn informele jeugdwedstrijdjes op gewone fietsen of mountainbikes. Ze worden onder andere gehouden in de Ronde van Oudorp en de Tour de Waard. "We willen kinderen laten zien hoe leuk het is om te koersen."

De talenten, die zich kwalificeren via districtskampioenschappen, leggen min of meer het parcours van de Ronde van Oudorp af. "De Ronde van Oudorp is een superleuk concept, waar ook elite renners altijd enthousiast over zijn. Vanwege het aantal mensen is de start/finish bij de voormalige brandweerkazerne aan de Herenweg, zo'n 50 meter voor de locatie die we anders hebben. Mensen uit het wereldje vragen al of de Munnikenweg erin zit. Er zit inderdaad een stuk in. En we gaan echt een plek creëren voor de huldigingen, met het volkslied en uitreiking van de rood-wit-blauwe truien."

Net als voor de deelnemers, is het NK voor de organisatie leuk én spannend. "Qua aantal praat je over zo'n 750 deelnemers, met de Ronde van Oudorp zit je ongeveer op de helft. En de dag is langer. Je hebt veertien koersen op één dag van ongeveer 15 à 20 minuten. Maar het zijn vooral de grote aantallen". Mooi meegenomen is dat binnen de gemeente ruimschoots ervaring is met het houden van grote wielerwedstrijden, met als hoogtepunt het EK in 2019.

Details komen te zijner tijd op nkjeugdwielrennen2023.nl (nu nog niet online).
Pin It
Bekeken: 1375x