Het college van Alkmaar wil totaal rond 225.000 euro steken in herstel van de Dorpskerk in Grootschermer, Strijkmolen I in Oterleek en de Grote Kerk in Alkmaar. De bedragen zitten (ver) boven het maximum van de subsidieregeling 2022 voor onderhoud en herstel van monumenten en beeldbepalende panden, maar langer wachten zou meer schade opleveren en dus hogere herstelkosten. De gemeenteraad wordt dan ook gevraagd om toestemming.

Bij de Dorpskerk in Grootschermer is schade ontstaan aan de fundering, met als gevolg ook schade aan muren. Hoe langer herstel op zich laat wachten, hoe hoger meer schade en hoe hoger de kosten. De totale kosten zijn geraamd op 325.000 euro, het college vraagt om 81.400 euro uit de subsidiepot van dit jaar.

Strijkmolen I in Oterleek raakte onlangs onbewoond. Volgens het college is er nu een mooie gelegenheid om deze weer maalvaardig te maken.  Een functionerende molen is de beste waarborg voor zijn voortbestaan, aldus B&W, maar dat vergt veel restauratie: nieuwe wieken en herstel van de constructie, onderdelen van het interieur en de waterlopen. De kosten geraamd op 394.000 euro, het college vraagt de raad om 110.000 euro uit de pot van 2022.

De Grote Sint Laurenskerk behoeft renovatie aan kwetsbare geveldelen van het zuidtransept. Het gaat hier om herstel van voegwerk, natuur- en baksteen, scheuren in de gevel, kettingankers en aan het grote raam zelf. De totale kosten geraamd op 324.000 euro. De raad wordt gevraagd om 33.844,74 euro.

Volgens de subsidieregeling van gemeente Alkmaar is voor rijksmonumenten het jaarlijkse maximum 6.000 euro voor kerken en 2.000 euro voor molens. Maar de beheerders komen zelf geld tekort en andere subsidies zijn al benut of afgewezen, aldus het college. "Zonder extra gemeentelijke financiële steun worden de investeringen uitgesteld, waardoor de schade verergert en daarmee ook de kosten oplopen."

Komend jaar worden de spelregels rond subsidie voor monumentenbehoud in gemeente Alkmaar verruimd, zodat bijzondere investeringen binnen de regeling vallen. Dit is volgens het college praktischer dan jaarlijks relatief kleine bedragen uit te keren. Renovaties kosten nou eenmaal in een keer veel geld.
Pin It
Bekeken: 1841x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/