Gemeente Alkmaar heeft de laadschijf gelanceerd. Hiermee kunnen mensen die hun elektrische voertuigen opladen bij een publieke laadpaal laten zien hoe lang deze nog opgeladen moet worden. Op de schijf kan een telefoonnummer worden genoteerd en de achterkant is een gewone parkeerschijf. De groene laadschijf is gratis op te halen bij de balie in het Stadskantoor en in de Ekoplaza aan het Hofplein.

Er is geen landelijke regelgeving of eenduidig beleid over het gebruik van publieke laadpalen. Volgens de ‘laadetiquette’ verplaats je je auto wanneer deze is opgeladen, maar dat gebeurt om wat voor reden dan ook regelmatig niet. Laadpaalklevers zorgen nog wel eens frustraties. Om op een positieve wijze aandacht te vragen aan het laadpaaldelen heeft gemeente Alkmaar een laadschijf ontwikkeld.

Wethouder Duurzaamheid Nicole Mulder: "In de afgelopen anderhalf jaar is het aantal elektrische voertuigen in Nederland gestegen van 136.000 naar 316.000. Als gemeente proberen we de steeds groeiende vraag naar elektrische laadkracht zo effectief mogelijk op te vangen. Het gebruik van laadpalen brengt een eigen verantwoordelijkheid met zich mee. Het is van belang dat gebruikers bewust worden van de laadbehoefte van andere gebruikers. Ook hopen we met de laadschijf te bereiken dat gebruikers in contact komen met elkaar om onnodige situaties te voorkomen. Het toont respect en zet ook aan tot nadenken over je eigen laadplaatstijd."

In gemeente Alkmaar zijn er inmiddels meer dan 350 openbare laadpalen. Iedereen die woont of werkt in de gemeente, maar geen mogelijkheid heeft om de auto op eigen terrein ‘in te pluggen’, kan een gratis openbare laadpaal aanvragen. Alkmaar de ambitie om tenminste één paal per week te plaatsen. Het is één van de maatregelen om de gemeente te verduurzamen. Kijk voor meer informatie op alkmaar.nl/duurzaam.
Pin It
Bekeken: 1118x