Mensen op zoek naar een koopwoning kregen vorig jaar steeds meer keuze en kansen in regio Alkmaar. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van Leygraaf Makelaars. In het vierde kwartaal waren er anderhalf keer zoveel woningen beschikbaar als in het derde. Bovendien daalde de gemiddelde verkoopprijs met 8,1% naar 407.000 euro, na een jarenlange stijging.

Er is nog wel een weg te gaan voordat kan worden gesproken van een 'gezonde' woningmarkt. Dat is nu alleen het geval voor vrijstaande woningen. Daarnaast steeg de gemiddelde vraagprijs nog met 6,8 procent naar 548.000 euro, maar mogelijk heeft dat ermee te maken dat vooral duurdere woningen van eigenaar wisselen. Maar ook wordt nog steeds 38 procent van de woningen voor meer dan de vraagprijs verkocht.

"De extreem verhitte markt lijkt achter ons te liggen, maar als we kijken naar de gestegen hypotheekrente zouden er bij de woningkoper wel zorgen kunnen ontstaan of een woning nog wel betaalbaar zal zijn", aldus Leygraaf Makelaars. "Daarnaast groeit de bevolking en daarmee de vraag naar woningen. Om de woningvraag aan te kunnen is het nog steeds van belang dat het aanbod blijft toenemen". Dat is wel wat gemeenten in de planning hebben.

"We zien dat de financiële druk op de nieuwbouw nog steeds groot is en verder toeneemt door de sterk gestegen grond- en bouwkosten en hypotheekrente", vervolgt het makelaarsbedrijf. "Hierbij is de vraag of nieuwbouw wel haalbaar, schaalbaar en betaalbaar kan blijven."
Pin It
Bekeken: 2467x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/