Vrachtverkeer over de Heilooërbrug, Wagenaarsbrug en Emmabrug in de Alkmaarse binnenstad mag binnenkort niet zwaarder zijn dan 30 ton. Het maximum is nu nog 50 ton, maar de drie historische bruggen zijn niet goed bestand tegen zoveel gewicht. Zwaar verkeer zal straks dus niet meer vanuit het zuiden de binnenstad in of uit kunnen komen.

De Heilooërbrug biedt toegang tot de binnenstad via het Ritsevoort en in het verlengde ligt de Wagenaarsbrug over de Oudegracht. De Emmabrug ligt 250 meter verderop en is van belang voor verkeer richting de Laat. Stadswerk072 heeft de drie historische bruggen laten toetsen aan Europese veiligheidsnormen en daaruit bleek dat ze niet sterk genoeg zijn voor het steeds zwaardere vrachtverkeer. Daarop besloot het college van B&W een maximum gewicht van 30.000 kilogram in te stellen.

Met name Heilooërbrug is belangrijk voor de bevoorrading van ondernemers in de binnenstad. De beperking zal met borden worden aangegeven. Te zware vrachtwagens moeten straks via de Bergerbrug of de Korte Vondelstraat de zuidkant van de oude binnenstad in. Mensen met bezwaren hebben nog ruim vijf weken de tijd om formeel bezwaar te maken.

Overigens wordt vrachtverkeer van 30+ ton al ruim een jaar geweerd uit heel de oude binnenstad van Amsterdam. (foto: Regionaal Archief)
Pin It
Bekeken: 1183x