Een aantal medewerkers van Stadswerk072 hebben op eigen initiatief fietsen van het plein voor Station Alkmaar verwijderd. Dit naar aanleiding van aandacht voor de fietsenchaos in de media. Een pittige klus, want de fietsen moesten één voor één naar boven worden gesjouwd, en dan vaak ook nog eens in een van hoge rekken worden gehesen. Maar al het zweet leverde wel een mooi opgeruimd plein op. Voor eventjes.

Stadswerk-directeur Peter Mol kwam bij de opruimactie kijken en hielp even mee. Het was een beetje dweilen met de kraan open. "Heb je net een fiets weggezet, komt er iemand aanfietsen en die zet hem op die plek neer." Bovendien vindt hij het werk Arbo-technisch niet verantwoord en zijn er hulpmiddelen nodig, bijvoorbeeld een klein karretje voor het wiel dat vast staat.

Volgens Mol is de fietsenchaos niet zomaar even op te lossen is. "Er is volgende week weer overleg met Rataplan (ruimt doorgaans fietsen op, red.). Het is even puzzelen hoe je dat nou structureel aanpakt." Er zijn om de zoveel tijd opruimacties, maar de directeur denkt ook aan betere bebording. "Ik denk dat veel mensen hun fiets er te goeder trouw neerzetten". Maar ook mensen die beter weten kunnen gestuurd worden. "We moeten de openbare ruimte ook een beetje uitnodigend maken voor goed gedrag."

Een buitenstalling met ruimte nodigt uit tot gebruik. Volgens de directeur kan de helft van alle fietsen daar weg. "Op het moment dat je fietsen hebt, die naast elkaar staan met lege banden, kettingen eraf, geen zadels, helemaal verroest, waar het onkruid doorheen groeit, en er liggen dan rijen op, als een soort spiegelei op elkaar, dan zijn dat denk ik wel fietsen die in aanmerking komen om ze eruit te halen."

Peter Mol weet dat gemeente Alkmaar en Rataplan weer een periodieke grote opruimactie voorbereiden. Dan worden fout geparkeerde fietsen en fietswrakken gelabeld. Een paar weken later worden tweewielers van foute plekken naar de buitenstalling verplaatst, en worden de aftandse fietsen ingeladen en opgeslagen bij Rataplan aan de Zijpestraat. Na dertien weken opslag worden ze opgeknapt of gaan - minus nog goede onderdelen - mee met het grof vuil. (foto: Peter Mol)
Pin It
Bekeken: 2670x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/