De actie die het Alkmaarse eethuis Bodrum maandag organiseerde heeft nog flink doorgewerkt. Aan de eind van de actiedag was 17.000 euro ingezameld voor rampslachtoffers in Turkije, maar inmiddels staat de teller op 22.000 euro. "Vanwege de lange rij zijn veel mensen de volgende dagen teruggekomen. En vanochtend was er ook nog iemand die 5 euro doneerde", vertelt Reyhan Özdemir aan Alkmaar Centraal.

Normaal is de shoarmazaak op het Alkmaarse bolwerk op maandag dicht. Voor deze keer openden Adem en Reyhan Özdemir speciaal de deuren voor een inzamelingsactie. De volledige dagomzet gaat direct naar mensen die getroffen zijn door de aardbevingen. Maar de afgelopen paar dagen kwam daar dus nog zo'n 5.000 euro aan giften bij. Het echtpaar had nooit verwacht zóveel geld in te zamelen. "We hadden niet echt een bedrag in gedachten, maar we hadden zeker minder dan 10.000 euro verwacht", vertelt Adem, die opgroeide middenin het getroffen gebied.

Adem en Reyhan werken niet met hulporganisaties omdat ze willen dat echt al het geld naar slachtoffers zelf gaat. "En soms houdt de Turkse overheid het tegen", weet Reyan. Aan de hand van contacten met familie en vrienden bepalen ze wie hard geld nodig heeft. En dan geen kleine beetjes voor velen, maar substantiële bedragen voor een relatief klein aantal. Inmiddels is er 2.000 euro gegaan naar een familie die alles kwijt is en bij anderen inwoont.

"Veel mensen zijn alles kwijt en verblijven nu bij familie of vrienden, soms met wel vijftien in één woning", beschrijft Adem. "Er zijn er ook die onderdak hebben gekregen bij mensen die ze niet kenden." Somber vertelt hij over de overlevenden die nergens heen konden. Zij zitten in tenten van hulporganisaties, en dat terwijl de temperaturen 's nachts hier en daar tot net boven het vriespunt blijven.

Met Adem's eigen moeder gaat het naar omstandigheden goed. Nadat ze 's nachts tijdens de eerste aardbeving naar buiten vluchtte en vele uren in de kou verbleef, werd ze uiteindelijk geëvacueerd. Het gebouw waarin ze woont staat nog, maar is wel zwaar beschadigd. Na een reis van zo'n 20 uur was ze veilig aangekomen bij haar dochter in Izmir.  "Er gaat geen geld naar familie", wil Adem dan ook benadrukken. Het is wat schipperen, maar met elkaar redden zij het wel.

Wie nog een donatie wil doen is van harte welkom bij Bodrum.
Pin It
Bekeken: 1998x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/