Het is een jaar geleden dat de Russen Oekraïne binnenvielen. Klinisch psycholoog Tanja Gryshyna besloot kort daarop haar spullen te pakken en samen met haar twee zoons Kyiv te ontvluchten. Nu staat ze in de keuken van het Alkmaarse restaurant Borscht, dat gerund wordt door een Oekraïens stel. "Ik ben ontzettend dankbaar dat ik hier mag zijn."

In de keuken van restaurant Borscht aan de Alkmaarse Stationsweg is het rond het middaguur een drukte van belang. In een grote pan wordt er bouillon getrokken van een flink stuk vlees. Tanja Gryshyna is ondertussen bezig met het maken van een salade. Ze is eigenlijk helemaal geen kok maar maakt van de nood een deugd. "Het is niet makkelijk maar ook wel weer een mooie uitdaging", vertelt ze lachend aan mediapartner NH Nieuws. In het Oekraïense restaurant Borscht is Borscht uiteraard de specialiteit. De soep, gemaakt van rode bieten, is sinds juli 2022 door de UNESCO erkend als een oorspronkelijk Oekraïens gerecht. En het gerecht valt, volgens eigenaar Alex Yusefov, naast andere Oekraïense lekkernijen in de smaak. "We krijgen hier veel Nederlanders over de vloer, maar ook mensen uit Oekraïne die het eten van hun vaderland missen."

Het idee voor het restaurant is ontstaan toen veel familieleden en vrienden naar Nederland kwamen vanwege de oorlog. "We wilden ze hier aan werk helpen. Het voordeel is dat ze de Nederlandse taal niet hoeven te beheersen om hier te koken", aldus Alex die samen met zijn partner Yuliia al vier jaar in Nederland woont.

Een blauwe trui, een schort met daarop een button met de Oekraïense vlag en de tekst 'We stand together'. Tanja denkt elke dag aan haar thuisland: het land waar haar man aan het werk is als vrijwilliger bij een lokale hulporganisatie. Ze is dankbaar dat ze in Nederland onderdak heeft: "Ik heb echt geluk gehad dat ik hier mag zijn. De mensen zijn ontzettend aardig hier maar ik mis natuurlijk mijn familie. Ik had een fantastisch leven daar."

Hoewel de oorlog nu al een jaar aan de gang is, gelooft ze heilig in een overwinning voor Oekraïne. "Daar ben ik echt van overtuigd: we gaan winnen", stelt ze resoluut. "De vraag is alleen: wanneer? Elke dag sta ik op met de gedachte dat het allemaal voorbij is en we weer een normaal leven kunnen leiden."

Uiteraard hoopt eigenaar Alex Yusefov ook dat Oekraïne als winnaar uit de strijd komt, toch is hij een stuk nuchterder. Alleen onderhandelingen leiden volgens hem tot vrede. De Russen moeten volgens hem sowieso weg, al gaat dat dan wel ten koste van de eenheid van het land. "Ik denk dat gebieden als Donetsk bij Oekraïne moeten horen maar dan met een aparte status, waardoor mensen zelf mogen kiezen welke taal ze spreken."
Pin It
Bekeken: 1844x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/