In het primaire onderwijs in Alkmaar is te weinig behoefte aan structurele herinvoering van schoolzwemmen. Dat laat het college van B&W weten in een raadsinformatiebrief. Er zijn relatief weinig kinderen die hier baat bij zouden hebben en voor hen zijn er alternatieven. Sowieso past het niet in de planning van de zwembaden Hoornse Vaart en De Hout.

Het college concludeert, na gesprekken met alle schoolbesturen in de gemeente, dat brede invoering van schoolzwemmen niet gewenst is en ook niet nodig. Er zijn klassen met zwemmen in het programma - één klas voor speciaal onderwijs, zeven internationale schakelklassen en één klas voor praktijkonderwijs - maar verder willen scholen hier geen tijd voor vrijmaken. Vooral omdat de meeste kinderen al kunnen zwemmen of les krijgen. Desalniettemin zou schoolzwemmen nuttig zijn voor een beperkt aantal klassen. Dat zijn klassen met relatief veel kinderen uit arme en/of allochtone gezinnen.

Maar voor deze kinderen zijn meerdere alternatieven. De gemeente faciliteert 'bezemklassen' voor kinderen in groep 6, 7 of 8 zonder A-diploma. Aanmelding gaat via school en Alkmaar Sport verzorgt de lessen. "De ervaring van het zwembad die de bezemklas zwemmen verzorgt, is dat de meeste leerlingen die een traject starten in de bezemklas dit ook afronden", aldus het college.

En er zijn nog meer opties. "Per 2023 ontvangt Stichting Leergeld subsidie van de gemeente Alkmaar waarmee, bovenop een bijdrage vanuit het Jeugdfonds Sport en Cultuur en het AlkmaarPas tegoed, de A+B zwemlessen voor zo’n 130 kinderen wiens ouders het niet kunnen betalen volledig bekostigd kunnen worden", schrijft het college.

Maar goed, Alkmaar Sport heeft sowieso niet de tijd en de mankracht om in schooltijd allerlei lessen in te plannen in de Hoornse Vaart en De Hout. "Wel heeft het zwembad de mogelijkheid om op dit moment maatwerk te bieden, passend bij de vraag van een klas/school."

OPA had vooraf al gezegd dat het onderzoek tijdverspilling was, aan de hand van wat eigen speurwerk: "In 2021 hebben 65 kinderen deelgenomen aan de bezemklassen. 61 hebben een diploma behaald. Uiteindelijk is een zeer klein aantal afgehaakt; ze hebben zelf zwemles genomen, hadden geen interesse of
gingen verhuizen." (foto: Alkmaar Sport)
Pin It
Bekeken: 2536x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/