Een Alkmaarse straatrover is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van 42 maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarbij werd rekening gehouden met "volstrekte desinteresse en een volkomen gebrek aan empathie" van de 31-jarige J.H. In juli 2022 maakte hij zich onder andere schuldig aan beroving van twee vrouwen in Alkmaar. H. werd wel vrijgesproken van twee andere straatroven in Alkmaar in diezelfde periode, waarbij één slachtoffer gewond raakte, vanwege onvoldoende bewijs.

Het begon met minder ernstige feiten. Op 25 juni beroofde H. iemand in een Alkmaarse eettent van zijn bankpas. Even later pinde hij in het eethuis en een hotel drie keer voor totaal 63,23 euro. Op 5 juli zocht H. een inwoner van Alkmaarder thuis op, omdat deze zijn vriendin onheus zou hebben bejegend. Hij liet het naar eigen zeggen bij vernieling van ruiten, omdat het slachtoffer al ouder was.

Op 6 juli ging H. een flinke stap verder. Rond middernacht beroofde hij een vrouw van haar rugtas. Hij rukte aan de tas, duwde het slachtoffer op de grond en stompte haar in het gezicht. H. ging er vandoor met onder andere 600 euro, een creditcard, identiteitsbewijs, zonnebril en cosmetica.

Op 14 juli sloeg H. opnieuw toe bij een vrouw. Hij riep dat ze haar spullen moest afstaan en rukte aan haar tas. Er ontstond een worsteling waarbij een van de hengels van de tas brak en ze beiden achterover vielen. H. maakte een fotocamera buit.

Voor twee misdrijven werd H. vrijgesproken. Op 6 juli rond 22:30 uur werd een man slachtoffer van een gewapende poging tot beroving. De dader dreigde met een mes, schreeuwde in het Engels dat het slachtoffer zijn telefoon en geld moest afstaan en riep 'maricon', Spaans voor 'homo'. Toen het slachtoffer aangaf geen geld bij zich te hebben, werd hij aan zijn haar getrokken en in zijn pols gestoken. Daarna ging de dader er zonder buit vandoor.

Op 13 juli rond 22:30 uur is iemand in Alkmaar beroofd van zijn of haar tas, met daarin een IPhone 11, laptop, huissleutels, portemonnee, rijbewijs, identiteitsbewijs, pinpas, creditcard, OV-chipkaart en 50 euro contant geld. De dader schreeuwde naar het slachtoffer om de tas op te geven, probeerde de tas los te rukken en dreigde met een voorwerp van 30 tot 40 centimeter. Het slachtoffer gaf aan geen geld bij zich te hebben, waarop hij aan de haren werd getrokken en een pols werd gestoken. De dader ging er zonder buit vandoor.

De advocaat van J.H. meende dat er ook te weinig bewijs was voor de andere twee berovingen én de diefstal en het gebruik van de bankpas, maar daar gingen de rechters niet in mee.

Wat de rechtbank zorgen baarde en stoorde was de "volstrekte desinteresse en een volkomen gebrek aan empathie" van de 31-jarige Alkmaarder tijdens de zittingen. Bovendien intimideerde hij degene waarvan hij een fotocamera had gestolen en liet hij stellig weten niet mee te werken aan enige bijzondere voorwaarde. De rechters achten de kans op recidive groot.

J.H. moet zijn slachtoffer van cameradiefstal totaal 617,77 euro schadevergoeding betalen, plus rente met terugwerkende kracht tot 14 juli. Het slachtoffer van pinpasdiefstal moet hij de buitgemaakte 63,23 euro terugbetalen, plus rente. In het vonnis staan geen schadeclaims of -vergoedingen met betrekking tot het andere slachtoffer van beroving, en van de man waarvan hij enkele ruiten vernielde.
Pin It
Bekeken: 2077x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/