En alweer gaat de herinrichting van de Laat in Alkmaar over datum. Het hele project moest half april klaar zijn, maar opnieuw is er vertraging. Björn Mulder, voorzitter van ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk, zag het allang aankomen. "Absoluut onmogelijk. Er mist nog een hele fontein komen tussen de McDonald's en de oude Perry Sport, inclusief verlichting. Ze creëren een soort tweede waarheid."

Björn Mulder belde op nadat Alkmaar Centraal een artikel plaatste naar aanleiding van een post op social media van Stadswerk072. Daarin stond, net als in een ouder artikel, dat de nieuwste einddatum ergens half april zou zijn. Mulder vroeg ons waar we die data vandaan hadden. Toen we hem dat wilden laten zien bleek de update verdwenen. Bij Stadswerk staat nota bene nog oplevering in november. "Dat zegt maar weer hoe weinig controle er is op het project", reageert Mulder daar op.

De eigenaar van Mulder Schoenen baalt van de vertragingen, maar ook van de berichtgeving. De media neemt hij het niet echt kwalijk, hij wijst naar de bronnen: Stadswerk072 en in mindere mate ook de gemeente en KWS infra. Hij spreekt zelfs van 'nepnieuws'. "Het moet stoppen." Mulder appt ons drie weken oude berichtjes van Stadswerk072 en KWS met de "De Laat: klaar tot aan de Heul" met een foto van nette bestrating. Niet zichtbaar is dat het eind nog open ligt, al staat in de tekst wel dat het laatste stukje nog niet af is. Twee weken later stonden er nog afzettingen in de straat en lag het einde nog steeds open. "Het werk is pas klaar als alles ook opgeruimd is. Zeg gewoon wanneer het echt af is."

En dan zijn er nog de volgens Mulder totaal onrealistische opleverdata. November werd eind december en daarna eind januari. Hij keek naar buiten en dacht "denken ze nou echt, dat het vanaf nu in een maand gebeurd is?" Pas halverwege februari kwam de volgende correctie: medio april. Maar de voorzitter van Alkmaar Bolwerk vond dat ook niet te doen.

"Wij balen er ook wel van", zegt Stadswerk-projectleider Jaco Vijn in een reactie. "De winter heeft ons ontzettend parten gespeeld. Het weer, en voor veel werkzaamheden moet het minstens 5 graden zijn. Er zijn best wat koude dagen geweest". Ook waren er verrassingen. "We hebben stevig voorbereidingswerk gedaan, zoals naar de ligging van kabels en leidingen, maar we troffen met name in de Ridderstraat veel zaken aan die ons niet bekend waren. Ook vonden we bij elke steeg of straat langs de Laat restanten van bruggetjes over de vroegere gracht. Dat stagneert allemaal ontzettend de voortgang."

Maar Vijn erkent wel dat hij te rooskleurig hoopte op een goed verloop. "Er ligt veel druk op de winkeliers. De planning was op het scherpst van de snede, en dan moeten we later sorry zeggen omdat het anders uitkomt. We willen misschien wel te graag."Terwijl buiten de sneeuw blijft liggen zegt de projectleider. "We hopen dat het voorjaar aanbreekt en dat we gewoon ons ding kunnen doen." Maandag komt hij met een nieuwe streefdatum.

Björn Mulder vindt dat Vijn te soft is voor zichzelf. Hij snapt dat er tegenslagen kunnen zijn, maar dat de projectleider toch veel beter had moeten weten. "Stratenmakers zijn in de winter zo'n 40 procent minder productief. En het had anders aangepakt moeten worden. Niet zoals in een woonwijk. Ze trokken op een gegeven moment de halve straat open. In andere steden doen ze dat niet, en ook beginnen ze eerder en stoppen eerder. Het is vooral later op de dag druk met winkelend publiek."

Alkmaar Centraal vroeg de Bolwerk-voorzitter nog hoe het zit met de bewering van het college van B&W uit oktober dat winkeliers geen omzetverlies leden. "Het idee alleen al dat een straat die open ligt niet voor verlies zorgt is absurd. Onze winkels waren met hekken gebarricadeerd. Het spreekt van zó weinig realiteitszin. Het is gewoon niet zo... Het is gewoon niet zo. Ondernemers lijden gigantisch veel schade." Hij heeft het gevoel dat de gemeente mooi weer speelt om onder verliescompensatie uit te komen.

Maandag komen Stadswerk072 en KWS Infra met een nieuwe einddatum. "We zijn allemaal ontzettend benieuwd", zegt Mulder sceptisch. "Het wordt niet eens eind april verwacht ik."
Pin It
Bekeken: 4279x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/