Wie het niet weet zou het ook niet direct vermoeden. Maar achter de in diverse grijsblauwe tinten getooide buitenmuur van het pand dat de Alkmaarders vooral kennen als brandweerkazerne, huist een belangrijk zenuwcentrum voor de veiligheid van Alkmaar. Een indrukwekkende wand met bijna 50 monitoren biedt een direct inkijkje in 'wat er gebeurt in de Alkmaarse binnenstad'. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid bezocht zaterdag het zenuwcentrum en ging er in gesprek met vertegenwoordigers van politie en handhaving.

Die maken van het bezoek van de minister gebruik om een aantal zorgen en pijnpunten op tafel te leggen. De politie maakt zich zorgen over de bezetting en de plannen voor een COP, een onderzoekslocatie voor asielzoekers in het voormalige belastingkantoor aan de Robonsbosweg. Ze hebben bij de collega's in Budel, waar ook zo'n locatie is, informatie opgehaald en vrezen dat de politiek zich niet realiseert wat er nodig is om de te verwachten overlast tegen te gaan. "Het is niet vergelijkbaar met een AZC, en mensen blijven vaak langer dan de voorgespiegelde week; het is eerder drie weken. Dat vereist minimaal twee of drie man die daar speciaal mee belast moeten worden. Naast de andere zaken die rond zo'n COP spelen. Die capaciteit hebben we niet", zo laat wachtcommandant en teamleider Jaap van der Woude weten.

Maar ook de handhavers willen iets aan de minister kwijt. Bijvoorbeeld over die indrukwekkende wand met monitoren waarop de beelden van 100 camera's uitgekeken kunnen worden. Door één persoon. "En dat is onmogelijk", vertelt coördinator Vincent van de Werven de minister. En er moet een einde komen aan het examen dat politieboa’s iedere vijf jaar moeten doen, zegt politieboa Anita Groot. "Anders stop ik er echt mee, het heeft niets te maken met het werk dat we doen." Een politieboa is opgeleid om een specifieke taak uit te voeren en daarmee de politie-organisatie te ontlasten. Een agent die voor een examen zakt krijgt echter een herkansing, een boa mag het werk niet langer uitvoeren.

Tijdens de gesprekken knikt de minister begrijpend en laat ze weten onder de indruk te zijn van wat er in Alkmaar gebeurt. "Ik hoor overal dezelfde verhalen", zo laat ze weten. Overal waar ze met mensen spreekt gaat het over krapte en knellende regels. Ze laat weten er mee aan de slag te gaan: "Wij werken voor jullie." In reactie op de plannen van van een Alkmaars COP zegt Yeşilgöz dat de er geld is om de overlast van 'veiligelanders' of andere overlastgevende groepen aan te pakken. Drie jaar lang is er 15 miljoen euro beschikbaar.
Pin It
Bekeken: 1949x
https://ee.itk.ac.id/data/