Wie heeft de mooiste koe van stal? Dat is de vraag waar we 12 april antwoord op krijgen. Noord-Hollandse melkveehouders strijden dan tijdens de zonnige 'Wintershow' om de titel: De mooiste koe van Noord-Holland. Het wordt alweer de 32ste keer dat de boeren hun beestjes oppoetsen om ze in Middenmeer in de schijnwerpers te zetten op de koeien missverkiezing.

De show stond eerder gepland op 8 maart, maar vanwege berichten over de IBR-koeiengriep werd het evenement gecanceld. "Er gingen verhalen rond over de koeiengriep. Uit voorzorgmaatregelen hebben we de show verschoven. Vorig jaar hebben we dit ook al moeten doen wegens corona. Het is nu dus toevallig twee keer mis. Vandaar dat het nog steeds de Wintershow heet", vertelt Kees Conijn, een van de organisatoren, aan Streekstad Centraal.

Of de show nu in de winter, het voorjaar of in de zomer is. Het mag de pret niet drukken, want het belooft boerengezellig te worden. "We noemen het een boerenzondag. Het is gezellig, je spreekt mensen en er hangt een gemoedelijke sfeer. De mensen die er naar toe gaan hebben een passie voor koeien. Ze verzorgen de beestjes alsof het hun eigen kinderen zijn."

Toch is het steeds moeilijker boeren enthousiast te krijgen voor de show, legt Kees uit. "Koeienkeuringen zijn er al eeuwen, maar op het ogenblik zijn ze moeilijker te organiseren dan vroeger. Boeren zijn tegenwoordig banger voor ziektes. Vandaag de dag wordt alles onderzocht. Blijkt het dat je koeien iets hebben, dan moet je er een hoop geld tegenaan gooien. De drempel ligt nu dus veel hoger."

Naast een gezellige dag voor melkveehouders is de show ook zeker functioneel. Er wordt een 'standaard' neergezet voor een koe. Er met de titel vandoor gaan is dan ook lastiger dan je denkt. Geen dagen, weken, maar maanden bereiden de boeren zich voor op de grote dag waarop ze hun pronkstuk presenteren. "Ze stoppen er echt veel energie in. Je moet schoonmaken, scheren, schoonmaken en weer scheren en het moet natuurlijk een goede koe zijn."

Wat nou  zo'n 'goede' koe is, legt Kees ons uit. "Een koe moet goed gebouwd zijn, power in het skelet hebben en een goeie melkopdruk hebben. De uiers zijn heel belangrijk. Zo moet een koe een goed aangehechte uier hebben waar de spenen vierkant onder staan en moet de koe goed te melken zijn. Ook let de jury op het beenwerk. Hoe loopt een koe en staat hij een beetje makkelijk op? Daarnaast moet een koe stralen, glanzen en in een echte 'show conditie' zijn."

Maar een goede koe is nog niet meteen een miss, want die X-factor hebben ze niet allemaal. "De winnaar heeft net dat beetje extra. En dat laat als koeienliefhebber mijn hart sneller kloppen. Je hebt in Nederland heel veel mooie vrouwen, maar je hebt maar één Doutzen Kroes. En zo is het natuurlijk ook met koeien." Niet alleen de boeren hebben een plezierige dag. Ook de koeien zelf. "De koeien genieten ervan, dat zie je aan hun uitstraling. Een mooie koe wil zichzelf ook presenteren", zegt Kees.

Melkveehouders kunnen tot en met 15 maart hun mooiste koeien van stal nog aanmelden voor de verkiezing.  (Foto: Fleur Maartje)
Pin It
Bekeken: 2370x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/