De provincie heeft Alkmaar aangewezen als een van vier energieknooppunten in Noord-Holland Noord. Daarmee wordt bevestigd dat de regio, mede door alle ontwikkelingen wat betreft de economie, woningbouw en zonne- en windenergie prioriteit krijgt bij de verzwaring van het elektriciteitsnet.

Vorige week is het nieuwe provinciale Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat vastgesteld. De provincie heeft samen met netbeheerders Liander en TenneT, de betrokken gemeenten en stakeholders projecten in kaart gebracht die prioriteit moeten krijgen omdat ze van regionaal belang zijn. Niet alleen voor de inhaalslag, maar ook om het elektriciteitsnet toekomstbestendig te maken.

Voor regio Alkmaar komt er pas in 2025 grote verlichting met de realisatie van een nieuwe 150 kV verbinding tussen Beverwijk en Oterleek. Het station in Oterleek voorziet elf gemeenten van stroom, en is een tussenstation voor twee hoogspanningsverbindingen richting het noorden en het oosten. Het zal nog tot 2028 duren tot het hele netwerk in de regio op sterkte is.

Maar er moet ook vooruit gekeken worden. De komende tien jaar zal de stroombehoefte in bepaalde gebieden misschien wel verviervoudigen. Daarom bouwen Liander en TenneT de komende tien jaar in de hele provincie 55 nieuwe elektriciteitsstations en worden 56 stations uitgebreid. Overal tegelijkertijd blijven uitbreiden is niet te doen, dus zijn er focusgebieden aangewezen, waaronder (regio) Alkmaar. De provincie denkt daarnaast energiebesparing, opslag, realisatie van stroomwinning nabij plekken waar veel vraag is en aan investering in waterstof- en warmtenetten.

Het meerjarenprogramma wordt elke twee jaar geactualiseerd. De nieuwe update wordt eind deze maand aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aangeboden. (foto: Charlemagne / Pixabay)
Pin It
Bekeken: 2259x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/