WOZ-bureaus kosten de belastingbetaler onnodig veel geld, stellen gemeenten. Burgers die bezwaar willen maken tegen een WOZ-beslissing van de gemeente kunnen zich, volgens diezelfde gemeenten, dan ook beter richten tot de gemeenten zelf. In het geval van Alkmaar, Bergen, Heiloo en Dijk en Waard loopt zo'n bezwaar via Cocensus.

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) worstelen veel gemeenten in ons land met lange bezwaarprocedures, waarbij onafhankelijke WOZ-bureaus hoge proceskosten rekenen. Veelal is dat op basis van "no cure, no pay" richting de bezwaarmaker. Met andere woorden: als het niet lukt kost het de bezwaarmaker niets (of heel weinig). Streekstad Centraal sprak er over met Esther Verhoeff van de VNG. "We zijn niet tegen de WOZ-bureaus," benadrukt zij, "maar we zijn wel tegen het verdienmodel van die bureaus. De proceskosten liepen vorig jaar landelijk op tot 17 miljoen euro en dan zijn de arbeidskosten nog niet meegerekend. We verwachten dat deze kosten dit jaar nog verder toenemen."

De VNG signaleert dat bureaus geld verdienen aan processen die lang duren. Het verdienmodel zorgt voor een verkeerde financiële prikkel, stelt de VNG. Het geld dat gemeenten hieraan kwijt zijn is belastinggeld dat hierdoor niet aan iets anders kan worden besteed. De procedures kosten de betrokken ambtenaren ook nog eens veel tijd.

De gemeenten Bergen en Heiloo hebben een gezamenlijk bericht laten uitgaan waar mensen die bezwaar willen maken worden gewezen op de mogelijkheid dat te doen via Cocensus: "Dat is de partij die de gemeenten in onze regio in deze kwesties vertegenwoordigt." Maar wat nou als je je ook daar niet voldoende gehoord voelt? Dan blijft toch de gang naar een andere partij de enige oplossing. Bezwaarmakers die het niet eens worden met de gemeente of met Cocensus kunnen onder meer terecht bij Robbert van der Weide van WOZ-beroep. De kritiek van VNG kent hij: "We horen dit inderdaad in de media. Maar in de praktijk horen we dat veel gemeenten waar we mee te maken er positiever in staan." WOZ-bureaus hebben ook een controlerende taak, stelt hij: "Wij houden gemeenten scherp."

De kritiek van de VNG doen volgens Van der Weide niet helemaal recht aan de werkelijkheid. Van der Weide wijst erop dat ook de gemeenten zelf lang over een besluit doen. "De rechtbank Haarlem, waar processen uit de regio Alkmaar behandeld worden, werkt traag. Processen kunnen 1,5 jaar aanslepen." Maar, merkt Van der Weide op: "Cocensus steekt niet slecht af tegen de rest. We kunnen met hen vaak goed tot een oplossing komen zonder dat een rechtsgang nodig is."
Pin It
Bekeken: 2390x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/