Wielrenner Cees Bol is de enige Nederlandse wielrenner met een Belgische fanclub. Het begon allemaal met de naam van de Alkmaarder. In het Vlaamse dialect betekent die naam namelijk letterlijk een bol kaas. Dat zorgde voor hilariteit en verbazing bij een Belgische vriendenclub.

In België waren de vrienden aanwezig bij een koers waar de Noord-Hollander ook reed. Na een aantal biertjes kwam er een ludiek weddenschap tot stand. "Wie noemt nu zijn zoon Cees als je achternaam Bol is? Mijn vrienden hebben mij uitgedaagd om toen een interview met hem te houden en dan te gaan vragen wat zijn lievelingskaas is", vertelt Patrick Engelen.

En zo geschiedde. Engelen deed een hilarisch interview en dat vormde de basis voor de oprichting van de Cees Bol fanclub Toreke. "Ik dacht eerst dat het een serieus interview was, maar merkte al snel dat dat niet zo was. Een paar maanden later kreeg ik van diezelfde man een berichtje dat ze een fanclub van mij hadden opgericht. Die zag ik niet aankomen", zegt een stralende Bol.

De fanclub pakt het serieus aan. Met een breed arsenaal aan echte Cees Bol-merchandise reizen ze de wielrenner achterna tijdens diverse wielerwedstrijden. Dit doen ze in een bestickerde, luxe bus waar uiteraard hun held op staat. Het verhaal wordt nog mooier, want de mannen van de fanclub komen uit dezelfde regio als de populaire wielrenner Wout van Aert. "Natuurlijk heb je ook mensen die het niet begrijpen. Ze vragen zich af waarom wij een Nederlander supporteren en niet een Belgische renner", vertelt Mark Engelen.

Mediapartner NH liep een dag mee met de Cees Bol fanclub Toreke. Tijdens de Scheldeprijs in België stonden ze op meerdere plaatsen langs het parcours. Na de koers volgde er ook een ontmoeting met Cees Bol.
Pin It
Bekeken: 1312x
https://ee.itk.ac.id/data/