Uitbundige banketten op het stadhuis, balletten in Franse stijl en kleurrijke processies door de stad; in het Alkmaar van de 16e tot 18e eeuw was dit zeker niet ongewoon. De kaasstad was dikwijls het internationale middelpunt van spectaculaire feesten. Bram van Leuveren vertelt tijdens het Alkmaars Historisch Café op maandag 22 mei over deze feesten, waarom ze zo belangrijk waren voor Alkmaar, en over het doen van historisch onderzoek.

Kosten noch moeite werden gespaard om het vorsten, graven en stadhouders naar de zin te maken en Alkmaar op de kaart te zetten als een stad van internationaal belang. De Graaf van Leicester, één van de beroemdste gasten die Alkmaar in 1585 en 1586 ontving, schreef zelfs naar zijn Koningin Elizabeth van Engeland hoe buitengewoon hartelijk hij was ontvangen door het Alkmaarse volk.

Bram van Leuveren is historicus aan de Universiteit Leiden en geeft een inkijkje in het doen van historisch onderzoek, het ontcijferen van oud handschrift en over het omgaan met bewust incomplete gastenlijsten van burgemeesters.

De bronnen zullen tijdens de lezing opgesteld staan. Een unieke kans om eeuwenoude kronieken van Alkmaarse bestuurders, financiële afschriften en brieven van deelnemers aan de festiviteiten eens van dichtbij te bekijken. Na afloop is er de mogelijkheid om aan te sluiten bij een rondleiding door depots die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek.

De lezing in het Regionaal Archief Alkmaar begint om 11:00 uur. Kaartjes (nog zonder korting) van 7,50 euro zijn alleen online te bestellen via bit.ly/FeestinAlkmaarlezing.
Pin It
Bekeken: 1292x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/