tadsbeiaardier Christiaan Winter speelde vrijdag voor het eerst zijn 'Ontzetsuite' in de Waagtoren. "Vandaag vieren we niet alleen Bevrijdingsdag, maar ook de start van het jubileumjaar van Alkmaar Ontzet", vertelt burgemeester Anja Schouten. Inmiddels is het 450 jaar geleden dat de Alkmaarders het Spaanse leger weerde. Schouten staat op het Waagplein en zwaait ondertussen naar boven. "En daarvoor heeft onze beiaardier een prachtige Ontzetsuite geschreven."

Het muziekstuk zal online te horen zijn, maar ook op de drie carillons in de gemeente Alkmaar: de Grote Kerk, Waagtoren en de Grote Kerk in De Rijp. "Ik ging kijken wat voor informatie te vinden is over de periode voor Alkmaar Ontzet", vertelt Christiaan Winter, "En kwam erachter dat er drie belangrijke dagen aan vooraf gingen." De compositie start met de omsingeling van de start en beschrijft vervolgens de bestorming, het blank leggen van de omliggende weilanden en de Victorie.

Weliswaar is de Ontzetsuite gemaakt voor alle Alkmaarders, maar burgemeester Schouten is een van de weinige met een papierenversie van het muziekstuk. "Er stond op 'voor Anja Schouten, onze burgermoeder, van uw beiaardier', dat vind ik wel heel mooi en speciaal."
Pin It
Bekeken: 1473x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/