Bevrijdingsdag in Alkmaar was dit jaar anders dan voorheen. Het 5 Mei Comité is gestopt met de organisatie van het Bevrijdingsfestival in De Hout en opvolger DOSS Events koos voor een versoberd programma. Als vanouds maar toch anders was de verwelkoming van de hardlopers van AV Hylas, die met het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen kwamen. En er was speciale aandacht voor Hugo Koeman, voorzitter van het 5 Mei Comité.

Eenmaal in Alkmaar begon het programma voor de hardlopers en Hugo Koeman al ruim voor de festiviteiten in De Hout. De voorzitter was namelijk uitgenodigd om stipt om 10:00 uur de kaasbel van de kaasmarkt op het Waagplein te luiden. De Hylas-leden waren van de partij, natuurlijk mét het Bevrijdingsvuur.

In de middag kwamen Koeman en de hardlopers met de fakkel aan in de Alkmaarderhout. En deze keer was het niet alleen de burgemeester die het Alkmaarse vuur rond 14:00 uur ontstak; ze deed dat samen met de voorzitter. Daarna deelde hij biertjes uit aan alle deelnemers van de vrijheidsestafette, en grapte hij dat ze na al hun inspanningen wel zouden omvallen door dat ene biertje.

Daarmee was het voor de voorzitter nog niet gedaan. Burgemeester Anja Schouten bedankte hem voor ruim 20 jaar inzet voor het 5 Mei Comité Alkmaar en beloonde hem met het ere-insigne in goud van Alkmaar. Emotioneel keek hij terug op op die periode, en zei hij dat hij het niet had kunnen doen zonder alle inwoners die meehielpen. "Je doet niks alleen, en dat vind ik ook heel erg passen bij vrijheid, vrede en respect voor elkaar. Dat doe je niet alleen, dat moet je met zijn allen doen", benadrukte hij daarna nog eens tegen Alkmaar Centraal.

Tot slot had Hugo Koeman nog de eer om een kleine ceremonie te verzorgen. Vele Bevrijdingsvuren zijn 'samengebracht' in een olielantaarn, als symbool voor het samen streven naar vrede en vrijheid. Aan hem was het om het Alkmaarse Bevrijdingsvuur van 2023 daaraan toe te voegen.
Pin It
Bekeken: 1754x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/