Laat 128, de vroegere Primark, is deze en volgende maand een museum. Geïnteresseerden kunnen daar kennismaken met Truus Wijsmuller-Meijer, de Alkmaarse verzetsheldin voor wie een standbeeld op de Mient staat. Het pop-up museum is een vervolg op het eerdere pop-up museum dat in 2022 aan het Waagplein gevestigd was. Een nieuwe kans dus voor wie dat museum nog niet heeft kunnen bezoeken. Maar ook voor wie vorig jaar kwam is het interessant: "Er is een splinternieuwe film te zien."

Truus Wijsmuller-Meijer redde zo'n 10.000 kinderen uit handen van de Nazi's. Dat verklaart natuurlijk waarom het beeld van 'tante Truus' behalve Wijsmuller-Meijer zelf ook kinderen laat zien. Bezoekers van het pop-up museum ontdekken de details van haar heldhaftige verhaal. Ook de rol die de Engelse partnerstad van Alkmaar, Bath, in de oorlog speelde wordt in het museum belicht.

Nieuw is dat de Stichting Truus Wijsmuller-Meijer, die het museum heeft geïnitieerd, ook een lesprogramma voor scholen aanbiedt. Bij de tentoonstelling hoort een magazine dat is uitgedeeld aan de scholen in de regio. Ook de film over Truus Wijsmuller-Meijer die in het museum bekeken kan worden is geschikt voor het onderwijs. Op die manier komt het verhaal over de 'Kindertransporten' en de heldenrol van 'tante Truus' ook voor nieuwe generaties Alkmaarders tot leven.

Het pop-up museum was vorig jaar een tijdlang gevestigd in het Oilily-gebouw aan het Waagplein. In dat museum werden toen meer dan 1.000 bezoekers verwelkomd.

Het museum is open op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag. De toegang is gratis. Ook aan Engelstalige en Duitstalige bezoekers is gedacht. De locatie van het museuum, Laat 128, is nu nog ingericht als winkelpand (bekend van Primark), maar zal na de zomer worden omgebouwd tot appartementencomplex.
Pin It
Bekeken: 1950x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/