Sinds gemeente Alkmaar het fietsbeheer rond het station heeft overgedragen aan Stadswerk072 worden iedere dinsdag en donderdag opruimacties gehouden. Verdwenen fietsen zijn terug te vinden in de buitenstalling. En al gebeurt het nog niet; er wordt al wel gewaarschuwd dat fietsen die ergens aan vast zijn gezet worden losgeknipt en meegenomen naar het fietsdepot. En daar zal het niet bij blijven.

Onlangs plaatste Stadswerk-directeur Peter Mol een tweet over de eerste opruimactie met een Stint. Die was al iets van vier jaar geleden besteld, maar toen was daar het 'Stint-drama' in september 2018. Een elektrische bolderkar schoot onder de spoorbomen door het treinspoor in Oss op. Vier kinderen kwamen om, de begeleidster en een vijfde kind raakten zwaargewond. Nu is een aangepaste en goedgekeurde versie eindelijk bij Stadswerk072 afgeleverd. "Niet meer telkens een fiets de stalling in sjouwen, maar vier fietsen tegelijk in de Stint."

De directeur legt uit dat fietsen die rond het station aan iets vast zijn gezet zullen verwijderd. "Nu nog niet, maar het zal gaan gebeuren. Jammer van je slot. De verwijderde fietsen zullen worden opgeslagen bij het station en staan dertien weken online op iLost."

Peter Mol kondigt ook aan dat Stadswerk, net als Rataplan voorheen, het plein en de stallingen periodiek zal gaan bevrijden van weesfietsen. Die nemen enorm veel stallingsruimte in beslag, tot ergernis van mensen die hun fiets wel netjes willen stallen. "Ik denk dat er zo wel 200 fietsen te verwijderen zijn."

Mol weet dat Rataplan, dat met tweedehands spullen een belangrijke bijdrage levert aan de samenleving, soms boze reacties kreeg van mensen die er hun verwijderde fiets moesten ophalen. Als er mensen boos worden op Stadswerk072, nou ja dan is dat maar zo. "Wij zijn hoeder van de openbare ruimte, dat is toch een andere taak."

"Verwijderde fietsen worden tijdelijk nog bij het station opgeslagen, maar er komt een plek aan de Herculesstraat", wijdt de Stadswerk-directeur uit. Bij het bedrijf in Overdie dus. "We moeten de plek nog inrichten." Er komt een receptie voor mensen die hun fiets komen halen. Eerder uitte Peter Mol al plannen om net als Rataplan niet-geclaimde weesfietsen op te laten knappen door mensen die moeite hebben om een baan te vinden.

De overeenkomst voor het fietsbeheer tussen gemeente Alkmaar en Stadswerk072 is tijdelijk, maar het is aannemelijk dat het bedrijf een vast contract krijgt, wanneer de gemeente hiervoor weer een wethouder heeft. (foto's: Peter Mol)
Pin It
Bekeken: 2140x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/