De Bathbrug, de Laan van Bath: Alkmaarders struikelen soms even over de Engelse 'th', maar deze namen bewijzen wel de vriendschap van de kaasstad met de Engelse stad Bath. Die vriendschap, die teruggaat op de bevrijding in 1945, is nog altijd innig. Dat werd dit weekend nog maar eens onderstreept door de onthulling van de plaquette '75 jaar stedenband' in Bath. Of zoals men daar zegt: "75 years of twinning".

Op vrijdag 12 mei 2023 werd de plaquette onthuld. De stedenband is inmiddels al weer 78 jaar oud, de 75e verjaardag had eigenlijk al in 2020 gevierd moeten worden. Maar daar stak corona een stokje voor. Dat de steen er nu dan toch ligt is heel mooi, vinden de betrokken vrijwilligers in Bath. "Dit is een blijvende, voor iedereen zichtbare getuigenis van onze internationale vriendschap," schrijft de 'Bath-Alkmaar Twinning Association' op haar website.

Alkmaar Centraal sprak met Chris Davies van de vereniging. Hij was eerder ook al in Alkmaar om het jubileum te vieren. "We waren echt verheugd dat we ook leden van de Alkmaarse Rotary Club konden ontvangen bij de officiële huldiging," laat Davies aan ons weten. Behalve de burgemeester van Bath, Rob Appleyard, was namelijk ook Jan Roobeek, voorzitter van de Rotary, betrokken bij het feestelijke moment. Een bewijs van hoe innig de banden ook na 75 jaar nog zijn.

De Engelse stad 'adopteerde' Alkmaar in 1945, toen de Alkmaarders voedselhulp en andere giften goed konden gebruiken. De inwoners van Bath gaven gul, daartoe aangespoord door een beroemd geworden straatorgeltje.

Naar een locatie voor het monument in Bath hoefde niet lang te worden gezocht. Het plantsoen in Bath waar de steen nu is te zien heet al langer officieus 'Alkmaar Garden'. De officiële naam Orange Grove heeft natuurlijk ook al een Nederlands tintje.

Alkmaarders die nieuwsgierig zijn naar de plaquette hoeven echter niet de boot naar Engeland te nemen. De plaquette is namelijk ook in Alkmaar zelf te bekijken, daar werd dezelfde steen vorig jaar al onthuld. De locatie laat zich raden: direct naast de Bathbrug, tussen het Waagplein en het Fnidsen.
Pin It
Bekeken: 1569x
https://ee.itk.ac.id/data/