Vaak liggen ze er een beetje onopvallend bij, maar er zijn er genoeg langs de Nederlandse kust. Bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Vaak zijn deze bunkers maar beperkt open, maar tijdens de jaarlijkse Bunkerdag zijn alle bunkers van de Atlantikwall, van Zeeland tot en met de Waddeneilanden, geopend voor bezoek.

Soms zijn ze bijna overwoekerd door de natuur, maar de bunkers vertellen nog altijd een verhaal over de Duitse bezetting. Daarom vindt op 3 juni de Bunkerdag plaats. Bunkermuseum Jansje Schong in Egmond aan Zee vertelt de lokale oorlogsgeschiedenis. Hier krijg je informatie over hoe Egmond aan Zee de oorlog ervoer. En waarom het museum vernoemd is naar Jansje Schong.

In Bergen kun je het museum over voormalig vliegveld Bergen bezoeken. Dat vliegveld isΒ  in 1939 net voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Het museum bevindt zich in een bunker die door de Luftwaffe is gebruikt voor communicatie. In Alkmaar gaat telefoonbunker R616, in de Alkmaarderhout, open. Op deze locatie zullen een aantal voertuigen te zien zijn waaronder een radiocommunicatievoertuig.

De Bunkerdag vindt plaats op 3 juni van 10:00 tot 17:00 uur. Meer informatie over welke activiteit waar is staat op de website van de Bunkerdag. De entreeprijs bedraagt 7,50 euro voor volwassenen, kinderen ouder dan vier jaar betalen 4 euro en kinderen onder de vier zijn gratis. Met een gekocht ticket zijn alle deelnemende locaties toegankelijk. De tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij verschillende bunkerlocaties.

 
Pin It
Bekeken: 2682x
https://ee.itk.ac.id/data/