Alkmaarders zien donderdag veel voetbalsupporters en dus ook politie in hun binnenstad. AZ speelt 's avonds een wedstrijd tegen het Engelse West Ham United. Aanhangers van de clubs krijgen weer hun eigen fanzone. Het blijkt nodig: bij eerdere risicowedstrijden moest de mobiele eenheid van de politie meermaals ingrijpen tegen confrontaties.

Volgens een woordvoerder van de gemeente komen ze met een mannetje of 1.000 op Hemelvaartdag vanuit het Engelse Londen richting Alkmaar. Daar begint om 21:00 uur in het stadion de return van de halve finale van de Conference League. AZ- West Ham United is een zogeheten risicowedstrijd. Er is rivaliteit tussen de aanhangers van de clubs en om gewelddadige confrontaties te voorkomen proberen de autoriteiten deze groepen ook dit keer weer zoveel mogelijk uit elkaar houden. Hoe doen ze dat?

"Op basis van informatieanalyses bepalen we de inzet", vertelt een woordvoerder van de politie tegen mediapartner NH. "Die komt van verschillende partners, zoals voetbalbonden, AZ en onze eigen informatie. Er is een Staf Grootschalig Bijzonder Optreden (SGBO) actief, met daarin personen uit verschillende politieonderdelen." Je ziet donderdag dus in het centrum mensen van de mobiele eenheid met beschermende uitrusting, agenten te paard, heel veel busjes en voertuigen met honden. De supporters van AZ mogen komen op het Waagplein en de Platte Stenenbrug, de Engelsen alleen op de Paardenmarkt. Hoeveel agenten er precies op de been zullen zijn, wordt vooraf nooit bekendgemaakt. "Het vrijgeven van deze informatie kan leiden tot calculerend gedrag en heeft daarmee effect op de veiligheid en orde van en rondom toekomstige voetbalwedstrijden."

"ME’ers komen onder andere uit de basispolitiezorg en soms werken ze bij andere disciplines van de politie. Als zij dus als ME’er worden ingezet, kunnen ze niet ingezet worden voor hun reguliere taak. Dat moet worden ingevuld door andere collega’s, of dat werk blijft liggen. Het betekent ook dat er dan door verschillende medewerkers extra uren worden gewerkt." Het is hard nodig gebleken om de ME in Alkmaar in te zetten bij risicowedstrijden. Zo dreigde er toch nog confrontaties tussen supporters rondom de wedstrijd tegen het Italiaanse Lazio Roma in maart van dit jaar. Voor het duel in de Langestraat, 's avonds laat ergens anders in het centrum.

De politie zegt daarover: "De ME heeft twee keer kunnen voorkomen dat supportersgroepen van beide clubs de confrontatie opzochten. Daaruit kunnen we concluderen dat het goed is dat we maatregelen hebben genomen." Die dag zijn er verder nog vijf mensen aangehouden voor het bezit van vuurwerk. Volgens de politie betrof het aanhangers van Cambuur - in het voetbalmilieu zijn aanhangers van die club 'vrienden met' de fanatieke groep supporters van AZ.

In een verspreide flyer onder de Londense voetbalsupporters staat dat de plekken waar AZ-fans zijn donderdag voor hen 'verboden' zijn. Net als het bij zich dragen van vuurwerk. Het is daarnaast 'niet de bedoeling' dat ze onder invloed zijn van drank en drugs. "Insulting the police will not be tolerated", is te lezen. De gratis bussen die rond 20:00 uur naar het stadion vertrekken zijn voor de West Ham-fans 'verplicht' om te nemen. In de flyer eindigt de tekst met: "The day will be incident-free if everybody complies. Have a nice stay in Alkmaar and enjoy the match."

In het stadion is AZ - beveiliging en stewards - verantwoordelijk voor de veiligheid. Pas als het echt escaleert wordt de politie ingezet.


Fans van AZ op Waagplein en Verdronkenoord

Aanhangers van de Alkmaarse club dienen zich te verzamelen rondom horeca op het Waagplein en de Platte Stenenbrug. Na 19:00 uur zal de fanatieke aanhang van AZ de bus met spelers onthalen tussen het viaduct over de A9 en het Kooimeerplein.

Fans van West Ham United op de Paardenmarkt

Op de Paardenmarkt is van 14:00 uur tot 20:00 uur een fanzone ingericht voor Engelse supporters, met lokale horeca-uitbaters, eten en 'entertainment'. Een uur voor de wedstrijd worden ze naar het stadion gebracht met bussen.


Pin It
Bekeken: 2802x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/