Tientallen Alkmaarders uit van de Bloemwijk, Zocherbuurt en Bomenwijk kwamen dinsdagavond richting ontmoetingscentrum Zuid-West. Niet om een gitaarles te volgen of een potje te darten. Nee, inwoners konden onder het motto van 'Rondje Raad' in gesprek met gemeenteraadsleden. En daar werd gretig gebruik van gemaakt.

Spareribs, frietjes en een salade. Even na 18:00 uur worden dinsdag de eerste borden geserveerd in het buurthuis aan de Eikelenbergstraat. 'Kom naar het ontmoetingscentrum om te praten met raadsleden en prik een vorkje mee', het is een oproep waar tientallen buurtbewoners gehoor aan hebben gegeven. "Ik ben erg benieuwd naar wat er vanavond gaat gebeuren", vertelt Alkmaarder Willem Meijs. Ondertussen gaat burgemeester Anja Schouten naast hem zitten. Hij vervolgt: "Ik denk dat dit initiatief goed is om inwoners bij de politiek te betrekken."

Op een aantal schermen is een presentatie te zien. Raadsleden Maya Bolte (Leefbaar Alkmaar) en Kıvılcım Pinar (Partij voor de Dieren) leggen uit hoe het gemeentebestuur werkt en wat de rol van een raadslid is. Ze vertellen over het college van burgemeester en wethouders, de griffie en de 39 raadsleden. "Eigenlijk geven wij als raad de kaders voor wat er gaat gebeuren in de gemeente", zegt Bolte. Gespreksleider Bert van Soest vult aan: "Het is dus de moeite waard om vanavond problemen aan te kaarten en vragen te stellen." En dat gebeurt. Jongerenoverlast, vermeende drugshandel, maar ook loszittende stoeptegels en dode bomen; het wordt allemaal besproken tijdens de inloopavond.

Marianne Slingerland loopt naar gespreksleider Van Soest en pakt de microfoon. "Wij zijn erg bang voor verkeersongelukken", vertelt ze. Samen met een aantal andere buurtbewoners maakt ze zich hard voor een veiligere verkeerssituatie op de kruising van de Westerweg en Eikenlaan, "We zijn drie jaar geleden een petitie gestart in de buurt. Vanwege corona werd het aanbieden daarvan uitgesteld, maar er is nooit concreet wat aan de situatie verbeterd." Ze benadrukt: "Nul komma nul." Een schouw werd gedaan door de gemeente en zelfs een onderzoeksbureau concludeerde een tijdje terug dat de verkeerssituatie verre van veilig is. "Er was laatst een dodelijk ongeluk in Alkmaar en wij zijn zo bang dat het hier ook eens misgaat."

Eigenlijk twijfelde ze om naar de bijeenkomst te gaan, bekent Slingerland aan Alkmaar Centraal. "Maar ik heb het toch maar een kans gegeven." Inmiddels staat een afspraak gepland met kersverse wethouder Christian Peetoom. Samen gaan ze binnenkort kijken naar de mogelijkheden van een 30km/h-zone of drempels. "Daar ben ik al heel blij om."

Na de presentatie loopt raadslid Maya Bolte nog even naar ons toe. "Er speelt van alles in deze wijk. Hier worden veel woningen gebouwd en dat levert ook de nodige problemen op. Een parkeersituatie die veranderd of mensen die bijvoorbeeld een andere postcode krijgen. Dat is niet niks." Wat buurtbewoner Willem-Jan Stevens betreft is het Rondje Raad in Zuid zeker geslaagd. "Ik vind het fantastisch dat dit wordt georganiseerd. En ja, omdat ik het zo'n goed initiatief vond, ben ik ook hiernaartoe gegaan. Je kunt dan simpelweg niet achterblijven."
Pin It
Bekeken: 1919x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/