De eerste maandag van de maand, 12 uur: dat betekent dat het luchtalarm afgaat. Maar binnenkort is dat verleden tijd, zo heeft de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord besloten. Het telefonische alarmsysteem NL-Alert heeft een betere dekking dan de oude sirenes en dus zal NL-Alert het luchtalarm geheel gaan vervangen. Tussen 2025 en 2030 zal de sirene voor het laatst te horen zijn.

Niet alleen in onze regio, overal in Nederland worden de luchtalarmen in de komende jaren stilgezet. Het mobiele bereik is inmiddels zodanig dat de sirenes niet meer nodig zijn. Met een NL-Alert worden meer mensen direct gealarmeerd dan met de sirenes, die binnenshuis of bij slecht weer niet overal goed te horen zijn. De Veiligheidsregio wil wel een back-up achter de hand houden, voor als NL-Alert niet werkt, maar hoe die er precies uit gaat zien is nog niet bekend.

Een jaar geleden was juni een maand zonder luchtalarm. Toen viel de eerste maandag van de maand gelijk met Pinksteren en werd er geen alarm geven. Maandag 5 juni zal het vertrouwde luchtalarm wel weer gewoon te horen zijn. Wanneer het luchtalarm echt voor het laatst gaat klinken is nog niet bekend, maar voor onze regio zal dat dus ergens tussen 2025 en 2030 zijn.
Pin It
Bekeken: 3731x
https://ee.itk.ac.id/data/