De echte bunkerliefhebbers is het vast niet ontgaan. Zaterdag 3 juni is het natuurlijk weer Bunkerdag. Deze dag zijn de bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden open van 10:00 tot 17:00 uur. Alle bunkers in onze regio hebben weer een drukke planning.

Ook in Egmond aan Zee zijn genoeg sporen van de Tweede Wereldoorlog terug te vinden. Duinstreek Centraal sprak daarom met Martijn Visser van Bunkermuseum Jansje Schong. "Er staan een paar mensen die verkleed zijn als Canadese soldaten, en twee andere als Duitse soldaten, die vertellen hoe het eraan toeging in de Tweede Wereldoorlog. Er is nog een extra bunker open die normaal dicht is voor publiek, dat is een voormalige vleermuisbunker."

Bij het Bunkermuseum zijn er de hele dag rondleidingen. Medewerkers vertellen onder andere het verhaal van Jansje Schong, waarnaar het museum vernoemd is. Dat gaat terug op een tragisch ongeval dat plaatsvond op 7 mei 1944, waarbij Egmonders Jannetje Zwart en Jansje Schong om het leven kwamen door een blindganger, een verdwaalde bom. Er zijn veel bijzondere voorwerpen te bezichtigen, laat Martijn weten. "Bij ons ligt het stempelkussen van Joseph Goebbels, de propagandaminister van Adolf Hitler. Die is in een kringloopwinkel in Castricum gevonden en aan ons geschonken."

Uitleg over deze voorwerpen wordt bijvoorbeeld ook gegeven aan schoolklassen. "Op deze manier komt er een stukje geschiedenis heel dichtbij. Dus zo dragen wij ons steentje bij en dat wordt enorm gewaardeerd", vertelt Martijn. Zelf vindt hij het ook een leuk tijdverdrijf. "Het is ontzettend interessant  en leuk om te doen. Alle vrijwilligers van jong tot oud, van bouwvakker tot advocaat; iedereen heeft dezelfde passie."

Martijn is blij dat er door Bunkerdag extra aandacht komt voor de bunkers. "Wij vinden het helemaal mooi, het wordt alleen maar drukker. We zijn er vanaf het begin bij betrokken, bij de Bunkerdag. Het begon kleinschalig en nu is het door heel Nederland. Het is mooi dat op deze manier dit stukje geschiedenis in de schijnwerpers wordt gezet." Meer info is te vinden op de website van de Bunkerdag.
Pin It
Bekeken: 1487x
https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/