De eerste verdachten die dinsdag terechtstaan voor rellen tijdens de wedstrijd AZ-West Ham United krijgen celstraffen opgelegd voor hun rol bij het plegen van openlijk geweld. De meeste mannen hoeven niet terug de cel in, zij hebben hun straf al uitgezeten tijdens het voorarrest. Daarnaast zijn ook stadionverboden en taakstraffen uitgedeeld, schrijft mediapartner NH Nieuws.

In totaal staan zeven verdachten in het beklaagdenbankje, de anderen horen woensdag hun straf.  De rellen tijdens de wedstrijd AZ-West Ham United braken op 18 mei uit in het AFAS Stadion. De eerste verdachte die zijn veroordeling hoorde is de 38-jarige T.S. uit Heerhugowaard. Hij moet 30 dagen de cel in, waarvan 22 voorwaardelijk. De rechter acht bewezen dat hij een supporter van West Ham heeft mishandeld en noemt het een "heel ernstig feit". Naast de celstraf krijgt S. ook een taakstraf van 150 uur. Komt hij deze niet na, dan moet hij 75 dagen de gevangenis in. S. krijgt twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De tweede verdachte die moet voorkomen is de 32-jarige F.P. uit Alkmaar. Hij wordt verdacht van het uitdagen van een ME'er, waarbij hij onder meer tegen een schild zou hebben geschopt. Ook zou hij zijn middelvinger hebben opgestoken. Dat geeft de Alkmaarder zelf ook toe. De rechter vindt de beschuldigingen bewezen. P. krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 28 dagen, waarvan 13 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Omdat de Alkmaarder die straf al in zijn voorarrest al heeft uitgezeten, komt hij dinsdag vrij. Daarbij krijgt P. een locatieverbod voor het stadion. Die maatregel gaat direct in en duurt een jaar. Bij elke overtreding kan hij vijf dagen hechtenis krijgen. P. weet nog niet of hij in beroep gaat tegen de uitspraak.

De 29-jarige K.S. uit Alkmaar zou een ME’er op zijn hoofd hebben geslagen. Ook deze Alkmaarder geeft toe dat hij op de beelden zichtbaar is en dat hij betrokken was bij de vechtpartijen. De ME-agent heeft aangifte gedaan en eist ook een schadevergoeding. Zijn advocaat vraagt om 30 dagen celstraf, waarvan 15 onvoorwaardelijk, zodat hij dinsdag naar huis zou mogen. De rechter vindt alleen een taakstraf niet genoeg. Ze gaat mee in het verzoek van zijn advocaat, met een proeftijd van twee jaar. Ook krijgt een taakstraf van 80 uur en een stadionverbod van een jaar. Dit gaat per direct in. Houdt S. zich daar niet aan, kan hij vijf dagen tot een half jaar hechtenis krijgen. Daarnaast moet de 29-jarige man uit Alkmaar van de rechtbank wel de volledige schadevergoeding betalen.

P.A. (45) uit Alkmaar wordt ervan beschuldigd meerdere keren een ME-agent te hebben geschopt. Dat deed hij om zijn zoon te beschermen, zegt hij. Die zou door de ME zijn geslagen. Maar uit de beelden blijkt volgens het OM dat zijn kind zonder geweld naar zijn vader is begeleid. En dat P.A. ook nadat zijn zoon in veiligheid was nog schoppen uitdeelde. De rechter vindt een maand celstraf een passende straf. Hij wordt veroordeeld tot 16 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Dit betekent dat hij niet meer vast komt te zitten. Wel krijgt hij een taakstraf van 80 uur en een locatieverbod voor een jaar.

Ook de 37-jarige S.Z. uit Alkmaar krijgt een locatieverbod en taakstraf. Z. werd beschuldigd een supporter van de tegenpartij meerdere keren hard op zijn rug en achterhoofd te hebben geslagen. De Alkmaarder geeft toe dat hij iemand heeft geduwd en geslagen. Van de rechter krijgt hij een onvoorwaardelijke celstraf van 14 dagen opgelegd, de termijn van zijn voorarrest. Daarbij krijgt hij een taakstraf van 80 uur. Ook mag hij het komende jaar niet in de buurt van het stadion komen. Doet hij dit wel, kan hij maximaal 6 maanden celstraf krijgen.

J.K. (35) uit Alkmaar heeft volgens het OM met gebalde vuisten op vijf verschillende supporters van West Ham ingeslagen. Ook hij geeft toe dat hij geweld heeft gebruikt, maar zegt dat hij maar twee of drie mensen met gebalde vuist heeft geslagen. De officier neemt het de Alkmaarder kwalijk dat hij op verschillende mensen hard op hun achterhoofd heeft geslagen. Omdat hij de meeste klappen heeft uitgedeeld, eist het OM 9 weken gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Zijn advocaat pleit voor een taakstraf van 120 uur. De rechter geeft hem een celstraf van een maand, waarvan 13 voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Hij krijgt een taakstraf van 150 uur en mag een jaar lang niet in en bij het stadion te komen.

De laatste verdachte is F.S. (41) uit Obdam. Hij is een van de mannen die het hek tussen de tribunes omduwde. Vervolgens heeft hij op West Ham-fans ingeslagen en meerdere mensen geschopt. Dit erkent hij zelf ook. Volgens de Obdammer werd hij geprovoceerd door fans van de tegenpartij. Dat hij vooraan de frontlinie stond en daarna “vier man op het hoofd timmert”, neemt de officier hem erg kwalijk. Hij vraagt daarom om 8 weken celstraf, waarvan 4 weken voorwaardelijk met een proeftijd 3 jaar. Met daarbij een locatieverbod voor het stadion van een jaar.

De advocaat hoopt dat zijn cliënt dinsdag met een taakstraf naar huis mag. En dat hij wordt vrijgesproken van geweld tegen de politie. Daar gaat de rechter niet in mee. Ze legt hem een celstraf op van een maand, waarvan 16 dagen voorwaardelijk. Met een proeftijd van twee jaar en aftrek van voorarrest. Als hij opnieuw in de fout gaat, moet hij zijn straf alsnog uitzitten.

Daarnaast krijgt hij een fikse taakstraf van 150 uur, of 75 dagen hechtenis als hij die niet of onvoldoende uitvoert. Ook hij mag een jaar lang niet in het stadion komen.
Pin It
Bekeken: 2704x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/