Op de eerste maandag van elke maand gaat, net als in tientallen andere plaatsen in Nederland, tegenwoordig ook in Alkmaar het klimaatalarm af. Stipt om 12:00 uur. Zo'n 20 'rebellen' van Extinction Rebellion (XR) verzamelden zich op het stationsplein om aandacht te vragen voor problemen met het klimaat en de biodiversiteit. Dit deden ze met spandoeken en vlaggen, door klimaatliedjes te zingen, het alarm af te laten gaan en een 'die-in', oftewel als een opossum voor dood spelen.

"Sommige mensen die Extinction Rebellion niet kennen schrikken al van het woord ‘rebel’, maar wij zijn gewone mensen, uit alle hoeken van de samenleving en van alle leeftijden die zich ernstig zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis", aldus Marjolein van XR Alkmaar. "Wij zijn ouders, kinderen, studenten en grootouders, die allemaal strijden voor een leefbare toekomst. In korte tijd zijn we ook in Alkmaar gegroeid van een kleine groep tot een krachtige beweging van honderden rebellen."

Zelf is Marjolein gepensioneerd operatieassistent en niet alleen voor Extinction actief, maar ook 'gewoon' mantelzorger en vrijwilliger bij de Hortus. In januari deed XR Alkmaar een poging om nieuwe leden aan te trekken met een introductieavond. Met name door corona liep het aantal betrokkenen in. De bedoeling was om, zoals Marjolein aangeeft, gewone mensen met grote zorgen over het klimaat aan te trekken, en met een vleugje rebellie.

"Wij eisen klimaatrechtvaardigheid voor iedereen, eerlijkheid over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. En doe wat nodig is om de biodiversiteitsverlies te stoppen, én laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie", vervolgt Marjolein.

"Je weet dat we vreedzaam en 100 procent geweldloos zijn? Ook verbaal ja. Dat we niet met soep gooien? Drank en drugs tijdens protestacties niet getolereerd worden en we erg zorgzaam naar elkaar toe zijn? Well-being is altijd belangrijk, in een goed klimaat! Ben je er op 3 juli ook weer bij? Gezellig!” (foto: GroenLinks Alkmaar)
Pin It
Bekeken: 2230x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/