Het betalen van de jaarlijkse waterschapsbelasting is voor veel huishoudens een formaliteit, maar voor minima is het bedrag vaak moeilijk op te brengen. Om die reden is het voor mensen die weinig te besteden hebben mogelijk om kwijtschelding aan te vragen. Maar het doen van die aanvraag is onnodig ingewikkeld, signaleert Senioren Partij Alkmaar (SPA). "Dit is een immens formulier."

Alkmaar Centraal sprak erover met fractievoorzitter Sasja Spek. "Ik heb het even bekeken vanuit de gedachte: hoe zou ik dit zelf invullen", vertelt ze. "Ik zou dan veertien kopieën moeten maken. Je moet van alles inscannen." Veel huishoudens hebben helemaal geen scanner en ook geen kopieerapparaat, iets wat zeker voor ouderen geldt. Even op je werk kopiëren is geen optie als je met pensioen bent. "Het is echt een heel ingewikkelde procedure. En héél veel informatie waarvan ik denk: dat gaat ze toch helemaal niks aan?"

Reden voor SPA om raadsvragen te stellen. "We zitten zelf in de coalitie natuurlijk", legt Spek uit. "We willen minder bureaucratie, het kan allemaal veel eenvoudiger. Dit is daar een voorbeeld van." En dus kaart SPA de te ingewikkelde kwijtscheldingsprocedure aan bij de Wethouder van Financiën.

Een oplossing is eenvoudig gevonden, aldus Spek. "De gemeente kan samenwerken met het waterschap. Dat doen andere gemeenten in Noord-Holland ook." Het moet dan mogelijk worden om de aanvraag terug te brengen tot een eenvoudige opvraag van inkomensgegevens bij de Belastingdienst. "Nu merken we dat mensen ons om hulp vragen. Erg naar dat het zo moet."

Spek heeft er vertrouwen in dat de kwijtscheldingsprocedure inderdaad kan worden vereenvoudigd. "We hebben een goede wethouder en een goed coalitieakkoord. Ik verwacht wel dat we hier tot een oplossing komen."
Pin It
Bekeken: 1723x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/