Bij de Grote Kerk in Alkmaar opende zaterdag 'De Klim naar Het Grote Raam'. Wie durfde kon dit weekend de 40 meter hoge steiger beklimmen en genieten van het weidse uitzicht. Van die mogelijkheid werd het eerste weekend flink gebruikgemaakt: honderden mensen liepen over de steiger.

Zaterdag aan het eind van de ochtend. Verschillende mensen lopen langs, maar naast de Sint Laurenskerk blijven een man en vrouw staan. Ze kijken naar de steiger. "Pfoe, dat is wel hoog", zegt de man. Of ze naar boven gaan? "Ja, dat is wel de bedoeling", lacht de vrouw. "We gaan even een foto voor een Belgische vriend van ons maken. Die komt binnenkort ook even kijken naar de kerk en vooral het uitzicht." Tot en met 13 augustus heeft die Belgische vriend net als alle andere geïnteresseerden de kans om de klim te maken. "En dat is zeker de moeite waard", benadrukt een vrouw aan de kassa. "Alle vrijwilligers mochten vrijdag al even de trappen op. Ik ben 73 jaar en het ging prima." Ondertussen vraagt ze of de dagcoördinator naar de kassa wil komen. "De treden vallen best mee, maar ja ik ga ook vijf keer per week naar de sportschool. Daar kan het misschien ook aan liggen."

Enkele momenten later komt Esmee Bakker van organisator DOSS Event Support. "Ik zorg vandaag voor de algemene zaken en help de vrijwilligers waar nodig is. We houden allemaal een oogje in het zeil, zodat we weten dat het goed gaat met de bezoekers." Het zijn belangrijk wat treden en vanaf hier heb je ook een aardig beeld van de kerk. Is het wel de moeite waard om naar boven te lopen? "Jazeker", zegt ze. "Het is zo anders dan op de grond. Je ziet de hele stad, maar ook de duinen. Je kan ervoor kiezen om direct de trappen te nemen, maar onderweg staan ook bordjes met verhalen over de kerk, de stad en het glas-in-loodraam dat in oktober wordt geplaatst. Loop je even mee?" Ergens halverwege staat Alkmaarder Rudi Dolfin. "Dit is hartstikke leuk." De gepensioneerd geschiedenisleraar is zichtbar enthousiast over het uitzicht en het restauratieproject. "Wat je hier ziet is geschiedenis. Echt heel indrukwekkend."

Ook Alkmaar Centraal-fotograaf Marco Schilpp beklom dit weekend de steiger. Zijn reportage is te zien op onze Facebookpagina.
Pin It
Bekeken: 2671x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/