De coalitie spat uiteen. Alweer. Nu niet in Alkmaar maar in Den Haag. En zoals in Alkmaar, viel ook Rutte VI over het asielbeleid. De landelijke VVD wilde nog deze week een akkoord over beperking van gezinshereniging. D66 en ChristenUnie gingen daar niet in mee, maar ook het CDA was er niet over te spreken. Landelijk. Dan naar Alkmaar. VVD- en CU-fractievoorzitters John van der Rhee en Ronald van Veen betreuren de val, maar zijn blij dat hun partijen de poot stijf hielden.

"De val van het kabinet was mijns inziens helaas vrijwel onvermijdelijk, ook al moet het land toch echt gewoon bestuurd worden", laat Van der Rhee Alkmaar Centraal weten. "Er mag echt wel wat meer verantwoordelijkheid worden genomen. Maar dat de ChristenUnie dus breekt is helaas kenmerkend voor hoe het in Den Haag gaat. Op asiel lagen én liggen de partijen - maar vooral hun achterbannen - heel ver uit elkaar. De VVD heeft nu eindelijk eens voet bij stuk gehouden. Dat waardeer ik zéér, da's gewoon goed in mijn ogen." (tekst loopt door onder de foto)

Fractievoorzitter John van der Rhee is blij dat zijn partij landelijk de poot stijf hield: "Dat waardeer ik zeer."


Ronald van Veen is fel. "Doorgaan in dit kabinet heeft geen enkele zin meer. Met name de VVD en het CDA willen telkens de spelregels aanpassen. Dat doe je gewoon niet. Afspraak is afspraak en daar hoort elke kabinetspartij zich aan te houden." Van Veen ziet geen instroomcrisis, alleen een opvangcrisis door de sluiting van AZC's. Voor hem is de oplossing dus meer opvang creëren. "Dat de VVD en het CDA nu aangeven dat ze een (gedeeltelijke) stop willen op gezinshereniging is onmenselijk. Niet alleen onvoorstelbaar dat je gezinnen uit elkaar wilt laten leven, maar gezinshereniging is gewoon een mensenrecht!"

D66-fractievoorzitter Simone Meijnen reageert diplomatieker: "De val van het kabinet is betreurenswaardig. Wij hoopten dat de partijen er wel uit zouden komen. Er liggen grote opgaven in Nederland: klimaat, woningbouw, onderwijs. Gezien de uitdagingen van deze tijd, de oorlog in Oekraïne, is niemand gebaat bij stilstand door een politieke crisis." (tekst loopt door onder de foto)

CU fractievoorzitter Ronald van Veen (rechts) is boos over de in zijn ogen inhumane overtuiging van met name de VVD: "Stop zetten op gezinshereniging is onmenselijk."


CDA-fractievoorzitter Gosse Postma was niet bereikbaar, in zijn plaats reageert CDA-raadslid Simon Ruiter. "Premier Rutte kon niet anders, hij was al drie keer aangepakt op zijn eigen partijcongres, drie keer heeft hij het niet waar kunnen maken." Daar heeft hij volgens Ruiter ook de steun van het volk voor. "Uit peilingen blijkt elke keer dat 80 procent het asielbeleid wil aanpakken." Hij begrijpt Van Veen's standpunt, maar wijst op misbruik door asielzoekers. "Dan sturen ze een minderjarige vooruit". (tekst loopt door onder de foto)

Begin dit jaar struikelde de Alkmaarse coalitie zelf voor de tweede keer over het asielbeleid


Al betreurt ook Simon Ruiter de val, hij denkt dat veel mensen er niet rouwig om zijn. "Het was een kabinet waar heel lang spanning in zat. Het was gewoon op, dat was al een half jaar zo. Ze kunnen dingen gewoon niet oplossen, hebben er ook het draagvlak niet voor." Hij verwijst daarbij naar hoe de BoerBurgerBeweging als een bom insloeg bij de provinciale verkiezingen. Wat betreft zijn eigen partij denkt hij dat die zichzelf landelijk eens goed onder de loep moet nemen.

Volgens de peilingen gaan CDA en D66 fors zetelverlies lijden. Daar speelt de opmars van BBB een belangrijke rol in, een partij die overigens net als VVD en CDA een strakker asielbeleid nastreeft.
Pin It
Bekeken: 1207x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/