Gemeente Alkmaar gaat 700.000 euro steken in cultuur voor en door jongeren. De gemeente heeft hiervoor subsidie van het Rijk gekregen. Tot eind 2024 wordt het geld uitgesmeerd over culturele (jongeren-) organisaties en projecten die jongeren zelf opzetten. "We gaan ons best doen om het geld op een goede manier op te maken", laat cultuurwethouder Anjo van de Ven weten.

"Er zijn een aantal organisaties in gemeente Alkmaar die zich inzetten voor jongerencultuur. Zij kunnen aanvragen doen voor projecten die ze samen met jongeren opzetten. Het gaat vooral om dat jongeren het zelf bedenken", licht Van de Ven toe. "Maar er is ook een bedrag dat jongeren tussen de 14 en de 27 jaar zelf kunnen aanvragen, voor een eigen idee. Ze kunnen maximaal 5.000 euro aanvragen. Dat kan ook voor een schoolopdracht. Jongeren onder de 16 jaar moeten wel een handtekening van een ouder of voogd hebben."

De cultuurwethouder geeft een voorbeeld van een cultuurproject waarvoor jongeren zelf een subsidieaanvraag kunnen doen: "Stel je zit op middelbare school, en je wilt een klein project doen om te laten zien, hoe maak je een rap of lied, of hoe organiseer je iets met elkaar. En dat je het ook echt doet. Dan heb je tijd nodig en misschien ook geld om het goed te doen. Misschien heb je hulp nodig van een professional. Het totaal direct voor jongeren is 100.000 euro."

De cultuursector en jongeren hebben het zwaar gehad in de coronatijd. Het college hoopt dat de financiële injectie een flinke boost geeft. "Het kan de werkgelegenheid in de cultuursector helpen", zegt Van de Ven. "Het geld kan ook worden gebruikt voor stageplekken. Het kan beginnende kunstenaars, acteurs, artiesten en jongeren in de techniek weer bij elkaar krijgen. Dat je er weer zin in krijgt, dat je weer gelooft dat er in de cultuur een mooie toekomst is. We hopen dat we veel respons krijgen dit najaar."

De gemeente organiseert in het najaar een inspiratieavond, waar jongeren ook voor worden uitgenodigd. Anjo van de Ven: "Dan zijn de scholen ook weer begonnen. Mensen van de gemeente geven uitleg over hoe subsidie aan te vragen, en misschien kunnen jongeren elkaar daar vinden om samen iets op te zetten."

Al is de inspiratieavond pas in het najaar, subsidie kan al vanaf 1 augustus worden aangevraagd via alkmaar.nl.
Pin It
Bekeken: 1706x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/