Het is alweer heel wat jaren een hotel, maar toch is voor veel Alkmaarders het eerste wat ze denken als ze 'The Fallon' zien staan: "o ja, dat is de oude Schutterswei." De vroegere gevangenis zit nog diep verankerd in het collectieve geheugen van de kaasstad en het hotel houdt die herinnering levend. Wie in deze regenachtige vakantie liever 'binnen blijft' kan mee op een rondleiding met ex-cipiers.

De vroegere gevangenisbewakers kennen alle 'ins & outs' van het gebouw - al was het natuurlijk niet hun taak om gevangenen ook van de 'outs' op de hoogte te brengen. De geïnteresseerde Alkmaarders die meegaan op de rondleiding hoeven evenwel niet te vrezen dat de deur achter ze in het slot valt. Wat ooit cellen waren zijn nu 'kamers' en dat klinkt heel wat vriendelijker.

Bijzonder aan de Schutterswei is de relatieve ouderdom. Het was één van de laatste 19e-eeuwse gevangenisgebouwen die nog werd gebruikt, tot Justitie uiteindelijk besloot afstand te doen van het zo fraai gelegen Huis van Bewaring. Tijdens de rondleiding komt de geschiedenis van het gebouw en zijn 'bewoners' uitgebreid aan bod, maar bezoekers krijgen natuurlijk ook een goede indruk van het tegenwoordige hotel.

De rondleidingen kunnen dagelijks worden geboekt bij de receptie van The Fallon Hotel Alkmaar in de Alkmaarderhout. (foto: The Fallon hotel)
Pin It
Bekeken: 2694x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/