De Koedijkse gondelvaart is jarig. Zaterdag 19 augustus vertrekken de schuiten voor het zestigjarig jubileum vanaf het Noordeinde. De kunstzinnige boten varen over het Noordhollandsch Kanaal. Secretaris Anja Bijpost kijkt nu al uit naar dat moment. "Honderden vrijwilligers en vele enthousiaste toeschouwers, daar word je toch vrolijk van?"

Misschien komt het wel omdat veel aannemers en onderaannemers in Koedijk wonen en zij hun kroost inspireren. Want in de zomer neemt vooral de Koedijkse jeugd hamers en zagen in de hand. Jong geleerd is oud gedaan. De kinderen laten hun fantasie de vrije loop en gaan aan de slag. Zeg je Koedijk dan zeg je gondelvaart. Eenmaal per jaar organiseert Gondelvaartvereniging Koedijk het evenement. En dat blijft niet onopgemerkt. Elke editie trekt zo'n 15.000 tot 20.000 bezoekers. Bouwgroepen uit de hele omgeving kijken al maanden uit naar de jubileumeditie van de vaart. "Het is echt het feest van ons dorp", vertelt Anja Bijpost tegen Streekstad Centraal. "In 1963 begon de vaart heel klein, maar in de jaren die volgden is het uitgegroeid tot een groot evenement. Heel veel mensen hebben een fijne avond."

Tekst gaat verder onder de foto.

Tijdens de gondelvaart komen verschillende schuiten voorbij. Zo was er vorig jaar een ode aan Michael Jackson en Elvis Presley. (Beeld: Henk Wilbrink)


Sinds 2018 is Gondelvaart Koedijk officieel immaterieel erfgoed. Hoewel de populariteit groot is, staat de organisatie ook voor uitdagingen. "En dan heb ik het vooral over veiligheidseisen. Die worden steeds zwaarder", legt de secretaris uit. "Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van beveiligers en zorgen voor genoeg verkeersregelaars. We zijn geen commerciële partij. We hebben geen grote subsidiestromen." Gondelvaart Koedijk krijgt al jaren een subsidie van de gemeente Dijk en Waard en sinds kort draagt ook de gemeente Alkmaar een financieel steentje bij. "Daar hebben we lang voor moeten knokken. Het evenement kost gewoon veel geld."

Ook de diamanten jubileumeditie heeft het bekende recept: gondels, een braderie en livemuziek. Traditiegetrouw opent muziekvereniging Aurora de vaart. "Maar we hebben voor deze keer ook een extra feestelijk tintje hoor", benadrukt Bijpost. Er varen namelijk ook drie historische schepen mee: "Waaronder De Geestman. Deze damschuit ligt bij Museum De BroekerVeiling en zal tijdens de vaart in volle glorie te zien zijn."

"We kijken erg uit naar de gondelvaart. Al hopen we wel op wat beter weer dan de afgelopen dagen."
Pin It
Bekeken: 2169x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/