De stad die in 1573 de Spanjaarden versloeg zag er natuurlijk heel anders uit dan het tegenwoordige Alkmaar en de Schermer was toen zelfs nog niet drooggemalen. Toch is er 450 jaar na dato nog best wat terug te zien uit die roerige tijd. Tijdens de Open Monumentendagen, dit jaar op zaterdag 9 en zondag 10 september, zal er extra aandacht zijn voor monumenten die te maken hebben met 450 Jaar Alkmaars Ontzet.

Dat geldt natuurlijk vooral voor monumenten in Alkmaar zelf. Het Huis van de Kogel kan niet ontbreken als het gaat over de geschiedenis van het Spaanse Beleg. In het Hof van Sonoy wordt stilgestaan bij de rol die de naamgever van het Hof, Diederik van Sonoy, speelde tijdens de Alkmaarse victorie. En natuurlijk zijn er ook monumenten die er in de tijden van de strijd om Alkmaar al min of meer zo uit zagen als nu, waaronder de Grote Kerk. En net als Alkmaar Centraal vorige week deed kun je je laten rondleiden in de Molen van Piet.

Net zoals vorige jaren is de verdeling zo dat op zaterdag monumenten in de stad Alkmaar, op zondag monumenten in het 'buitengebied', dus de Schermer en de Eilandspolder, hun deuren openen. Zo kunnen geïnteresseerden hun aandacht mooi over de hele gemeente Alkmaar verdelen. In Stompetoren zal bezoekers worden gevraagd om mee te denken over de toekomst van deze bijzondere kerk, die inderdaad een 'stompe toren' heeft, maar ook een interessant interieur.

De Alkmaarse synagoge is de uitzondering op de regel. (foto: Wikimedia Commons - Tadeáš Bednarz)


Een uitzondering op de verdeling van zaterdag stad, zondag buitengebied is de Alkmaarse synagoge. Zaterdag is voor joden de dag van de sjabbat - een rustdag. De synagoge is daarom juist op zondag open voor publiek. In deze synagoge zal dan ook een boekenmarkt plaatsvinden.

Het thema '450 Jaar Alkmaars Ontzet' is natuurlijk typisch Alkmaars, maar de Open Monumentendagen zijn een landelijk evenement. Ook in de omliggende gemeenten is dus van alles te beleven. Data zijn zaterdag 9 en zondag 10 september, deelname is in principe gratis. Informatie over de Alkmaarse Monumentendag is te vinden op de website van Erfgoed Alkmaar.
Pin It
Bekeken: 1049x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/