Wie in Alkmaar gebruikte kleding in een kledingcontainer wil gooien, zal daarvoor meestal naar een container van HVC gaan. Soms staat er nog een andere container dichterbij en dan heeft die al gauw de voorkeur. Maar daar waar HVC duidelijk uitlegt wat er met de kleding gebeurt, daar is dat bij andere containers niet altijd helder. Het wakkerde de nieuwsgierigheid van Alkmaar Centraal aan. We kregen onder meer als antwoord dat er in elk geval één mysterieuze container weg moet. (tekst gaat door onder de foto)

Deze container van HVC is bekend. En ook wat er met de kleding daarin gebeurt. De container staat op het Oudorperplein. (foto: Alkmaar Centraal)


"Ik kan je wel zeggen dat het plaatsen van een container niet zomaar gaat", antwoordt woordvoerder Ellen Duijn van de gemeente Alkmaar als we haar voorleggen dat er op verschillende plekken in de stad kledingcontainers opduiken die niet van HVC zijn. Op sociale media leiden zulke containers tot speculatie: van wie zijn de containers? Wat gebeurt er met die kleding?

De achterliggende organisatie lijkt er in ieder geval veel moeite in te hebben gestoken. De containers moeten zijn gehuurd en vervolgens geplaatst. "En er moet voor betaald worden", legt Duijn uit. Want er moet in de gemeente Alkmaar ook een vergunning voor zo'n container op de openbare weg worden aangevraagd. "De gemeente verleend alleen 5x per jaar toestemming voor het huis aan huis inzamelen van kleding", legt Duijn uit. "Dat zijn altijd goede doelen die door de gemeente zelf geselecteerd worden." Als containers op eigen terrein staan ligt het natuurlijk anders, maar dat is hier niet het geval. (tekst gaat door onder de foto)

Maar enkele meters voorbij bovenstaande HVC-container blijkt een heel andere textielcontainer te staan. (foto: Alkmaar Centraal)


De containers bevatten geen enkele uitleg over de partij die erachter zit. Geen naam, geen website. Ook geen verwijzing naar een goed doel. Wel is er een telefoonnummer, maar als Alkmaar Centraal dat belt, wordt er in eerste instantie niet opgenomen. Even later hebben we toch beet. "Wij zijn Kleding Helpende Handen", horen we. "We hebben ook een website. Daar kunt u op kijken." Dat is deze website. "We zijn best wel een kleine organisatie." Kleding Helpende Handen heeft op meerdere plekken containers geplaatst. Ze zijn aangetroffen bij winkelcentrum De Mare, op het Oudorperplein en aan de Rijnstraat.

Aan de telefoon horen we dat Kleding Helpende Handen de kleding inzamelt om die te verkopen. De grondstoffen kunnen worden hergebruikt en worden bijvoorbeeld verkocht aan buitenlandse partijen. De opbrengst is vervolgens voor goede doelen: "We doneren aan meerdere stichtingen. Bijvoorbeeld aan KIKA, aan KWF, aan zwerfhonden..." Mooie doelen dus, heel positief. Tegelijk wordt een en ander op de website niet concreet. (tekst gaat door onder de foto)

Op de hoek van de Rijnstraat en de Biesboschstraat vinden we deze container. Volgens de gemeente is er voor de containers geen vergunning aangevraagd.


Concreet moet het toch wel zijn, als het aan HVC ligt. Die geeft daar op de website al informatie over. Alkmaar Centraal sprak met Susan Baks van HVC: "De opbrengst gaat naar gemeente Alkmaar", legt zij uit. Op die manier wordt een deel van de kosten van de inzameling weer gedekt. Ook Baks herinnert er nog eens aan dat niemand zomaar een container mag plaatsen. "Vanuit HVC juichen we toe dat er strikte richtlijnen zijn", zegt ze. Alleen zo is zeker dat opbrengsten goed terecht komen en de grondstoffen duurzaam wordt verwerkt. Bij andere partijen is die zekerheid er niet: "Wanneer dit niet gebeurt bestaat de kans dat alleen het waardevolle textiel wordt gebruikt", legt Baks uit; alle andere stoffen komen dan 'niet op een goede plek'. Maar, weet Baks: "Bij goededoelenorganisaties komt de opbrengst ook prachtig terecht."

HVC zorgt ervoor dat de inzameling zo duurzaam mogelijk gebeurt: "Dus dat het textiel zo uitgebreid mogelijk wordt gesorteerd", in de woorden van Baks. "Dit is belangrijk, omdat er voor iedere stroom andere afnemers zijn die de stroom verder verwerken en er nieuwe producten van maken." HVC voorkomt zo ook dat het afval ongecontroleerd naar het buitenland verdwijnt, iets wat bij andere containers dus minder zeker is.

HVC juicht strikte richtlijnen toe.  (foto: Alkmaar Centraal)


Ellen Duijn van de gemeente kan desgevraagd bevestigen dat voor de container die in De Mare staat geen vergunning is verleend. "De instantie die de kledingcontainers heeft geplaatst is ons onbekend en heeft geen vergunning voor deze containers", schrijft Duijn. "Door onze afdeling vergunningen is de organisatie hierop aangesproken en gesommeerd om de containers te verwijderen voor maandag 18.00 uur." En daarmee komt in ieder geval aan één raadselachtige kledingcontainer een eind. (hoofdfoto: Alkmaar Centraal)
Pin It
Bekeken: 1680x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/