Nee, het ligt niet 'aan diggelen', maar toch ligt het echt op straat: het 'Grote Raam' van de Grote Kerk van Alkmaar. De contouren van het beroemde kerkraam zijn op het Canadaplein voor iedereen duidelijk te herkennen. Het lijnenspel is nu nog leeg, kleurloos, maar zaterdag zal het hier tijdens een streetartproject minstens zo mooi worden als het echte raam in de kerk. "Een kleurrijk eerbetoon aan diversiteit en vrijheid."

De Alkmaarse kerkramen zijn iets bijzonders. De Grote Kerk mag dan geen hoge toren hebben, het middeleeuwse meesterstuk van gotische architectuur heeft wél heel hoge 'transepten'. Dat zijn de dwarsbeuken, de aanbouwen tegen het schip, die te zien zijn vanaf de Koorstraat en het Canadaplein. De ramen in deze transepten zijn de hoogste transeptvensters van het Europese vasteland. Alleen daarom al zijn ze wel een streetartproject waard. (tekst gaat door onder de foto.)

Donderdag nog geen verf, maar regendruppels. (foto: Alkmaar Centraal)

Maar de directe aanleiding voor het kunstproject van komende zaterdag is de vernieuwing van het noordelijke kerkraam, aan de kant van de Koorstraat. Daar is een wonderlijk modern mozaïek in aangebracht, kleurrijk en sfeervol. Tijdens de viering van 450 Jaar Alkmaar Ontzet moet het stralen als nooit tevoren. En op het Canadaplein komt daar dus een voorproefje van: 'Het Licht van de Vrijheid'.

Voor het kleurige spektakel, waarbij iedereen die wil mee mag komen schilderen, hebben Taqa Theater De Vest en het Stedelijk Museum de handen ineen geslagen. "Door de contouren van het raam heen worden met één lijn verschillende beelden van Alkmaar en Vrijheid verbonden", vertelt de organisatie. Het ontwerp van kunstenaar Gerard de Bruyne krijgt zo een geheel eigen vorm en invulling. Tussen 14:00 en 18:00 kunnen voorbijgangers en bezoekers van festival Kuub getuige zijn van de wording van het straatkunstwerk.
Pin It
Bekeken: 1185x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/