Er zullen echt genoeg treinen rijden in de regio Alkmaar, ook in het weekend, ook op vrijdag. En van een 'halvering' in de weekenddienstregeling is helemaal geen sprake, op zaterdag en zondag blijft het aanbod gewoon zoals het nu is. Dat zegt treinaanbieder NS in een reactie op eerdere berichtgeving over het treinverkeer in de regio.

"NS past in 2024 de dienstregeling alleen aan op vrijdag buiten de spits en in de late avond, niet in het weekend", laat Caroline Belderbos van de Nederlandse Spoorwegen weten. Ze reageert daarmee op beweringen in het manifest tegen de vermeende vermindering van het aantal treinen. In de weekenden zal er ieder half uur een trein rijden op het traject tussen Alkmaar en Den Helder, net als nu al het geval is. Maar de extra trein Alkmaar-Maastricht, die op doordeweekse dagen wel rijdt en eerder ook in de weekenden, komt op zaterdag en zondag niet verder dan Amsterdam en zal Alkmaar dan dus ook in de nieuwe dienstregeling niet aandoen.

Op vrijdagen komt deze trein in de daluren, buiten de spits dus, ook te vervallen. Dat is de enige wijziging ten opzichte van de huidige dienstregeling, zegt de NS. "We zien dat er ander reisgedrag is sinds corona en we kunnen geen lege treinen laten rijden", legt Belderbos uit. "Daar zou het treinkaartje duurder van worden." Vrijdag is in Alkmaar natuurlijk de dag van de kaasmarkt, maar die leidt volgens NS niet tot heel veel extra reizigers - die zijn in ieder geval niet duidelijk in de cijfers terug te zien.

"En Alkmaar is gewoon bereikbaar op vrijdag", benadrukt Belderbos. "Er rijdt elk half uur een trein." Dat is de bekende intercity van Nijmegen naar Den Helder, die ook stopt in Heiloo, Alkmaar Noord en Heerhugowaard. Deze trein blijft op vrijdag en in de weekenden gehandhaafd. Wie laat 's avonds onderweg is moet niettemin wel goed op de klok letten: "Na 22.00 uur willen we op het traject Alkmaar – Den Helder een uursdienst rijden", laat Belderbos weten. Maar: "Tussen 00.00 – 01.00 uur rijden er nog wel 2 treinen per uur."
Pin It
Bekeken: 971x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/