Wie op vrijdagavond het Alkmaarse Café Bruintje binnenstapte trof daar andere gezichten achter de bar. En bij die gezichten hoort een bier dat Egmonds en Alkmaars tegelijk is: Pastro Tides, een stevig, diepdonker bier met een alcoholpercentage van 8,1%. Voor de presentatie van dat bier namen brouwerij Astronaut uit Alkmaar en de Brouwerij Egmond voor één avond de taps van Café Bruintje over.

Voor de brouwers is het niet hun eerste samenwerking. Eerder werd al een IPA gebrouwen, verfrissend in de zomer. De opvolger van dat bier werd een 'winterwarmer', nog wat zwaarder dan een gewoon bockbier, daarmee in smaak wel vergelijkbaar. "Het is een barley wine", verduidelijkt Kees Jong van brouwerij Astronaut, zelf woonachtig in Heiloo. "Maar winterwarmer, dat klinkt nog aantrekkelijker." En al is het dan niet helemaal een bockbier, het zal wel geschonken worden tijdens het bockbierfestival 'Vriendenbock', dat volgend weekend plaatsvindt in de Grote Kerk. Aan de bar van Bruintje wordt het bier nu al goed gesmaakt: "Eigenlijk houd ik helemaal niet van donker bier, maar dit is lekker." (tekst gaat door onder de foto)

Met zorg wordt het Egmonds-Alkmaarse bier getapt door Kees Jong van Brouwerij Astronaut. (foto: Streekstad Centraal)


Ook uit andere taps vloeiden bieren van Brouwerij Egmond en Astronaut, maar de meeste aandacht van de bezoekers ging uiteraard naar het nieuwe bier, dat voor het eerst geproefd kon worden. "We zijn blij met de samenwerking", vertelt Bart-Jan Beek van Astronaut. "Op het etiket zie je de vuurtoren, de golven", wijst hij. Maar daarboven speels de raket. Egmond en Astronaut, zoveel is duidelijk. Die laatste brouwerij heeft geen eigen ketels, maar huurt ketelruimte bij brouwerijen die ketels over hebben - een 'huurbrouwer' dus, of 'gypsie brewer' in het Engels. Maar deze samenwerking is meer dan huren, dit heet een 'collab', een gezamenlijk bier. "Zo'n collab maakt het mogelijk grotere hoeveelheden te brouwen", legt Beek uit. "Hier hebben we 2.000 liter van. Een heel lekker bier, je proeft er zoethout in. Maar voor de details moet je bij Jappie zijn."

Jappie, dat blijkt Jasper Bleeker, de brouwmeester van Astronaut. Hij legde de basis voor dit bier, vertelt hij. "De vorige keer was het basisbier van Brouwerij Egmond en gaven wij daar een draai aan, nu wilden we het andersom doen. Maar toen we met ons eerste recept aankwamen, dachten ze dat we ze in de maling wilden nemen." De verbazing in Egmond was groot: het recept dat Bleeker bedacht had leek als twee druppels bier op een klassieker van de Brouwerij Egmond: Sancti Adalberti Pastorale. "Dus toen moesten we er toch wat anders van maken."

De verwantschap met de Pastorale is gebleven, die zit ook in de naam. Pasto- met een beetje Astro: Pastro Tides. Behalve zoethout is er veel gebrande mout te proeven, karamel, iets notigs. "Het is een zwaar bier, maar wel doordrinkbaar, je bestelt er makkelijk nog eentje van", vertelt Jong. Het is wat beide brouwerijen typeert: soepele bieren, maar wel met een eigen profiel. En naar zulke bieren is zeker vraag, ondanks de zorgen in bierland, bijvoorbeeld over de aanstaande accijnsverhoging. "Ja, we hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt met die 8,1%", lacht Jong als we daarnaar vragen. "Maar dit is het bier dat we wilden maken."
Pin It
Bekeken: 1922x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/