Wat al langer in de lucht hing, lijkt nu werkelijkheid te worden: de Michaëlschool, de enige school van Zuidschermer, moet de deuren sluiten. Het kleine aantal leerlingen en de moeilijkheid om nog personeel te vinden doen de school de das om. Maar ouders en leerlingen tonen zich strijdbaar en zien nog toekomst voor de dorpsschool.

Een eigen school, het wordt wel gezien als de kurk waar een dorpssamenleving drijft. Op het schoolplein ontmoeten buren elkaar en worden afspraken gemaakt: vanmiddag spelen we daar, morgen weer daar. Maar zo'n school moet tegelijk wél goed onderwijs kunnen blijven bieden. Dat werd voor in Zuidschermer steeds ingewikkelder, zag onderwijskoepel Blosse: "Blosse moet erkennen dat het niet langer lukt om de maatschappelijke opdracht 'het bieden van goed onderwijs' op deze locatie uit te voeren." Blosse en het college van Alkmaar kondigen daarom nu een snel einde voor de dorpsschool aan.

De directe aanleiding is het vertrek van drie medewerkers. Twee leerkrachten én de directeur zeggen de Michaëlschool gedag. "Blosse geeft aan dat het huidige personeelstekort in Nederland en in de regio het onmogelijk maakt om het team voor de komende tijd op een stabiele wijze te versterken met nieuwe medewerkers", schrijft het college van de gemeente Alkmaar aan de raad. Daarmee lijkt het lot van de school bezegeld - tenzij de vacatures wel snel worden ingevuld. Iets wat volgens betrokken ouders helemaal niet ondenkbaar is.

Het besluit komt tegelijk niet als een donderslag bij heldere hemel. Met 33 leerlingen is de Michaëlschool eigenlijk domweg te klein: "Het geringe aantal leerlingen, en de kwetsbaarheid hiervan, is al jaren onderwerp van gesprek en is er gezocht naar duurzame oplossingen", brengt het college in herinnering. "In het verleden zijn er door ouders en het bestuur van Blosse diverse acties ondernomen om de school voor het dorp te behouden."

Ook nu is er wat de ouders betreft nog reden genoeg om de dorpsschool open te houden, maar het college schrijft dus dat het 'begin 2024' over en uit zal zijn met het onderwijs in Zuidschermer. Al leert de ervaring dat het dorp veerkrachtig is. Wordt dus vervolgd.
Pin It
Bekeken: 1503x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/