Alkmaar is een fotogenieke stad, maar het zijn vaak wel dezelfde plekken die op de foto komen. De Waag, de Grote Kerk, de grachtjes met hun oude geveltjes. Alkmaarder Kelvin Voskuijl laat sinds enige tijd een andere, minder toeristische kant van de stad zien op Twitter/X en concurrent Bluesky. Met een 'Saaiefotodujour' breekt hij een lans voor het alledaagse. "Dit kan overal, maar ik vind het niet erg als mensen zien dat het in Alkmaar is."

Voskuijl wandelt graag. Als 'Man met Hoed' is hij geen onbekende verschijning in de stad. Met Streekstad Centraal maakt hij een ronde door Overstad, wat hem betreft een uitstekend gebied voor een dagelijkse portie "alledaagsheid die toch interessant is". Want alleen maar saai, dat is toch ook weer niet de bedoeling. "Ik ga af op iets dat me interesseert. Rasters zijn mooi, bepaalde patronen." Het mag een beetje apart zijn, maar het moet dus zeker níet een klassiek mooi plaatje zijn en het liefst ook niet een heel verhaal. "Ik heb wel eens de kritiek gekregen dat mijn compositie mooi was. Dan is het geen saaie foto meer." (tekst gaat door onder de foto)

Overstad is vol inspiratie: "Wat hier nu staat is er over twintig jaar misschien wel niet meer." (foto: Streekstad Centraal)


De #saaiefotodujour is ooit ontstaan op Twitter. Inmiddels plaatst Voskuijl de saaie foto's, die stiekem niet allemáál saai zijn, ook op Bluesky. Daar bereikt hij 15 volgers, op Twitter ofwel X toch al meer dan 200 - maar een echt online fenomeen is het project nog niet geworden. Volgers zijn wel enthousiast, weet Voskuijl: "Ik krijg ook wel Saaie Foto's Du Jour doorgestuurd van anderen."

De navolgers doen het elk op hun eigen manier, zelf hanteert Voskuijl wel een vast recept. De foto's zijn zo altijd staand (daar waar Streekstad Centraal bijvoorbeeld standaard met liggende foto's werkt). De compositie mag best een beetje bijzonder zijn, vindt Voskuijl, al begrijpt hij de kritiek wel - als het te mooi wordt is de foto niet meer saai. Het onderwerp is alledaags en meestal Alkmaars. "Maar ik ben ook wel eens met de trein naar Beverwijk gegaan, puur en alleen om saaie foto's te maken." (tekst gaat door onder de foto)

Zo werd de donderdagse foto gemaakt, te zien op Twitter en Bluesky. (foto: Streekstad Centraal)


Voskuijl wandelt dagelijks. De saaie foto is deel van zijn routine, het is een plicht die hij maar zelden verzaakt. "Maar soms blijf ik gewoon in mijn eigen wijk. Ik moet wel motivatie hebben." De beste plekken in Alkmaar zijn wat hem betreft te vinden in de Huiswaarden - de verbindingspaadjes tussen de straten, het winkelcentrum in Huiswaard II - en in stadsdelen als Oudorp of De Hoef. "Langs de Kalkovensweg kun je goede saaie foto's maken." Maar met een beetje goede wil kan dat zeker ook in de historische binnenstad, laat hij op zijn fotopagina's zien.

Sociale media zijn mooi, maar nog mooier zou het zijn om de Saaie Foto's Du Jour een echt podium te geven. Daar hoopt Voskuijl op: een kleine galerie, of een café dat plaatsmaakt voor deze bijzondere fotokunst. "Ik heb wel een mapje met saaie foto's die ik dan zou laten zien", bevestigt hij. Maar of dat nu ook de allermooiste foto's zijn, of toch de allersaaiste - dat is aan het publiek om uit te maken.

De binnenstad is lastig terrein, maar met het uitzicht op de Karperton is best wat te doen. (foto: Streekstad Centraal)

Pin It
Bekeken: 2177x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/