Voor even lijkt Alkmaar in ieder geval in één opzicht sprekend op Egmond aan Zee. De badplaats - en volgens de ontstaanslegende ook de plek waar Dick Bruna een konijn in de duinen zag en vervolgens natekende - en de kaasstad hebben namelijk iets bijzonders gemeen: een beeld van Nijntje. Het Alkmaarse beeld staat op het Canadaplein, vlakbij de Grote Kerk en de oliebollenkraam, en geeft licht als het donker wordt.

"Ze heeft eerst in Zaandam gestaan, dit jaar komt ze naar Alkmaar", vertelt Sanne Koomen van Doesgoed. Zij weet duidelijk alles over dit bijzondere beeld en dat komt goed uit, want toen de verslaggever van Streekstad Centraal maandag over het Canadaplein liep en op Nijntje stuitte riep dat toch wel vragen op. "Maar toen stond ons bord er nog niet bij", reageert Koomen begrijpend. "Nu wel en woensdagavond is het officiële moment, dan steekt de wethouder de lichtjes aan."

Wethouder Robert te Beest zal inderdaad de lichtjes ontsteken, al deden ze het maandagavond ook al, getuige een foto die Koomen laat zien. De witte en rode lichtjes zijn de eerste reden van Nijntjes komst naar Alkmaar. Het seizoen van de feestdagen is begonnen en dan maken Alkmaarse ondernemers graag werk van een mooi verlichte stad. Zo ontstond het idee om ook Nijntje naar de binnenstad te halen. "Er zijn meer lichtobjecten in de stad", zegt Koomen. "Maar Nijntje is wel anders!" (tekst gaat door onder de foto)

Nijntje doet belangrijk werk voor Alkmaarse kinderen. (foto: Streekstad Centraal)


Het beeld van Nijntje brengt natuurlijk in herinnering dat er een Nijntje-musical komt in Taqa Theater De Vest. "Naud van Geffen van De Vest is ook bij de onthulling ja", bevestigt Koomen. Maar toch is dát niet wat het Nijntje-beeld voor haar zo bijzonder maakt. Dat is toch echt de link met Doesgoed: "Nijntje steunt goede doelen. Armoedebestrijding bijvoorbeeld. Daarom werd Doesgoed benaderd", legt ze uit. "Wij hebben het beeld van Nijntje gekoppeld aan Stichting Leergeld Alkmaar." Dat is het goede doel dat de komende weken door het wereldberoemde konijn zal worden gesteund.

Stichting Leergeld Alkmaar ondersteunt kinderen van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met geldzorgen", legt Koomen uit. "Denk aan schoolspullen, een laptop, een fiets, zwemles, muziekles of een verjaardagpakket. Ouders en verzorgers kunnen zo het beste aan hun kind geven." Elk kind moet kunnen meedoen op school, ook als er thuis minder geld beschikbaar is. Daar zet Stichting Leergeld Alkmaar zich voor in - en Nijntje dus ook. Het bord onder het beeld bevat een qr-code die het voorbijgangers makkelijk maakt om te doneren.

Het beeld is dinsdag nog niet eens officieel onthuld, maar vele Alkmaarders hebben het al meteen in hun hart gesloten. "Ik sta bij Nijntje", laat iemand door de telefoon weten. Een prima afspreekplek, duidelijk. En heel wat kinderen gaan met hun heldin op de foto. Precies de bedoeling, bevestigt Koomen. "De ouders kunnen dan meteen de qr-code scannen en een donatie doen." De officiële onthulling van het beeld is woensdag om 17:15 uur, op het Canadaplein in Alkmaar.
Pin It
Bekeken: 779x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/