De Alkmaarse gemeenteraad zet de deur open voor de mogelijke bouw van een mini-kerncentrale. De OPA-fractie speelde met de gedachte van een kleine versie binnen de Alkmaarse gemeentegrenzen, onder andere omdat het windturbines en velden met zonnepanelen in de polder scheelt. Een motie van de ChristenUnie tegen de bouw van een kerncentrale in de gemeente werd net aan weggestemd, omdat de vóór stemmende fracties raadsleden misten.

OPA ziet wel iets in de bouw van een mini-kernreactor in Alkmaar. De fractie wilde de mogelijkheden gaan verkennen, en peilen wat inwoners van het idee vinden. Dat stuitte op weerstand van CU-fractievoorzitter Ronald van Veen. Volgens hem is kernenergie niet schoon vanwege het radioactieve afval en is het ook niet duurzaam door beperkte voorraden uranium en plutonium die langzaam worden uitgeput. Bovendien staat in de regio al eentje Petten, en duurt de bouw van een nieuwe reactor 10 tot 15 jaar waardoor deze geen rol zou kunnen spelen in de energietransitie.

Op 2 november was al gestemd op de motie, maar de uitslag was fifty-fifty. Bij een patstelling moet een motie nog een keer worden behandeld. Donderdag werd de motie weggestemd met zestien tegen achttien. Van de coalitie stemde BAS vóór een blokkade tegen kernenergie en van de  oppositie stemde FVD tegen.

Moet gezegd worden dat de stemming zeer waarschijnlijk de andere kant op was gegaan met een volledige raad. BAS miste Boran Bilbal en Rob Haverlag, GroenLinks deed het zonder Roy Seignette en de PvdA zonder fractievoorzitter David Rubio Borrajo. De partijen die niet tegen kernenergie zijn misten alleen VVD-fractievoorzitter John van der Rhee.
Pin It
Bekeken: 1233x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/